
Placki smaczne, z DUŻĄ ilością białka, podałam je z dżemem malinowym bez dodatku cukrów, który zawiera 100% owoców, do kupienia w większości marketów za około 6-7zł za słoiczek. Nie ma potrzeby dosładzania placków o ile wasze białko jest słodkie, do tej pory wszystkie które miałam słodkie były i przy przygotowaniu placków i deserów nigdy nie musiałam używać cukru. Placki wykonywałam z białka o smaku lodów waniliowych, myślę, że będą również smaczne, gdy użyje się smaku waniliowego, karmelowo-mlecznego, śmietankowego czy sernikowego. Z podanych składników wyszło mi 10 placków, czyli 2 porcje.
Wartość kaloryczna całego przepisu (bez dżemu): 570kcal
Białko: 72,5g
Tłuszcze: 20,6g
Węglowodany: 24,4g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 285kcal
Białko: 36,25g
Tłuszcze: 10,3g
Węglowodany: 12,2g
Składniki:
- 2 jajka
- 200g twarogu (u mnie chudy 0,5%tł)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
- 3 łyżki mleka
- 30g odżywki białkowej, u mnie o smaku lodów waniliowych
Wszystkie składniki należy zmieszać ze sobą przy pomocy miksera, ostawić na 5-10 minut, by otręby mogły napęcznieć. Ja ”smażyłam” je na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, jeśli jednak nie macie dobrej patelni, to konieczne jest użycie chociaż łyżki tłuszczu. Porcje ciastka kłaść na rozgrzaną patelnię, piec na średnim ogniu (u mnie w kuchence jest skala 3-stopniowa, a piekłam na 1,5) pod pokrywką przez około 4 minuty, następnie odwrócić placki na drugą stronę i smażyć parę minut już bez pokrywki, podawać ciepłe ze swoim ulubionym dżemem.
Świetny przepis, muszę przyznać że niejednokrotnie już przeze mnie wykorzystywany 🙂 Pychota!
Świetny pomysł 🙂
Jakie grubaski *.* Zazdroszczę tej odżywki, musi dodawać plackom pysznego smaku!
http://poranny-talerz.blogspot.com/
Czym można zastąpić odżywkę?
Niczym! Zrozumcie wreszcie, że przepisy z odżywką to przepisy z odżywką, bez możliwości jej zastąpienia! Nie jesz tego typu produktu, przykro – nie zjesz też takich placków! Proste! To podobnie jak byś spytał/a np. "czym można zastąpić dynię w cieście dyniowym"…
takie placuszki zawsze są najlepsze na szybki posiłek!
oooo naprawdę? A ja nie robiłam tego z przepisu, tylko dałam to co miałam i próbowałam żeby było dobre 🙂
Dokładnie, mój przedmówca już świetnie odpowiedział na Twoje pytanie 🙂
O a to przepis którego właśnie ja szukałam 😀 mam odżywkę białkową, która średnio mi podeszła żeby jeść ją samą w shake czy budyniu, więc muszę ją wykorzystać w jakiś potrawach 🙂 super przepis :))
Ciesze się, że pomogłam 😉 Po przeczytaniu już któregoś z rzędu podobnego pytania, nie wytrzymałam 😀
A może by tak pomyslec o czystym białku konopnym? Albo o gotowych smakowych odżywkach z tego białka,co prawda są droższe niż te z serwatki, ale nie mają w skladzie sztucznych aromatów, barwników i słodzików, które negatywnie wpływają na organizm
Właśnie zrobiłem na śniadanie – wyszły kapitalne tylko aby miały mniej tłuszczy zamieniłem migdały z żurawiną 🙂 dzięki za przepis, przepyszne!
Czym można by było zastąpić twaróg ponieważ mam uczulenie na nabiał?
Z odżywką o smaku białej czekolady też dają radę😉
tofu
A właśnie sobie kupiłam odżywkę o smaku lodów waniliowych! Już wiem co będzie jutro na śniadanie 😀
Mam odżywkę o smaku truskawki, ktoś próbował??
Ja ma truskawkową i smak wyszedł bez szału. Sądzę, że smaki lodów waniliowych czy np czekolady najlepiej bedą pasować, owocowe raczej słabo
Można olać migdały czy są konieczne ??
tylko naturalnym
owocowe nie pasują , waniliowe , czekoladowe , kokosowe , orzechowe , kawowe itp. tak ,ale owocowe jakoś nie.
Można olać, jakby było za rzadkie to dodaj np. więcej otrębów 🙂