KOLACJA,  OBIAD,  SAŁATKI

Sałatka z mango i awokado

Dawno mnie tu nie było! Najpierw sesja – zakończona w 100% powodzeniem! Zero poprawek wrześniowych, czyli moje zeszłoroczne postanowienie udało mi się spełnić, a potem wakacje. Właśnie wróciłam z Bułgarii, jedzenie pozostawiało wiele do życzenia, dlatego z wielką radością wróciłam do swojej kuchni i do swojego gotowania!
Na początek przepis na pyszną, szybką i lekką sałatkę. Prosta w przygotowaniu, można ją zabrać ze sobą na wynos, jednak polecam dressing zabrać do osobnego opakowania, by roszponka nie zwiędła i nie straciła chrupkości. Składniki dla jednej osoby.

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/4 awokado
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka nasion dyni
  • dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny, sól

Roszponkę dokładnie umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzu. Mango oraz awokado obrać, mango pokroić w dość sporą kostkę, a awokado w paski. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, wszystko rozłożyć na talerzu. Pestki słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni przez około dwie minuty. Przygotować dressing mieszając wszystkie wypisane wyżej składniki. Sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

 

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *