Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami

Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami

Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie wizyta w restauracji, w której zaserwowali nam właśnie taki makaron. Smakował cudownie, jednak był trochę zbyt tłusty, postanowiłam więc zrobić podobne, jednak nieco oszczędzić na oliwie. Niebo w gębie!

Wartość kaloryczna jednej porcji (wszystkich składników): 421kcal
Białko: 18g
Tłuszcz: 18g
Węglowodany:  47g

Składniki:

  • 30g kiełbasy chorizo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2czerwonej cebuli
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 50g pełnoziarnistego makaronu penne (przed ugotowaniem)
  • łyżeczka oleju kokosowego (oleju lub oliwy)
  • papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, bazylię, oregano

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kiełbasę chorizo pokroić na cienkie kawałki i  podsmażyć na suchej patelni z obu stron, nie zdejmować z patelni. Na drugiej patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojone w kawałki warzywa. Podsmażone warzywa przerzucić do chorizo, wymieszać, dodać ugotowany makaron, paprykę w proszku, paprykę ostrą, czosnek granulowany, bazylię (najlepiej świeżą), oregano, wszystko wymieszać i gotowe.

Feel Eat

4 myśli w temacie “Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry