DSC09978 - Zupa krem z kalafiora
KOLACJA,  OBIAD,  ZUPY

Zupa krem z kalafiora

Bardzo dobra zupa, choć w moim rodzinnym domu nie zrobiła furory, niestety nie każdy lubi gładkie zupy kremy. Bulion najlepiej jest przygotować wcześniej, gotując mięso (najlepiej w miarę chude, choć wiadomo- to w tłuszczu jest smak, sama przygotowuję zazwyczaj bulion z nóżki z kurczaka) z warzywami (marchew, seler, por, pietruszka). Zupę można doprawić jeszcze przed zmiksowaniem, a potem ”zbadać”, czy smak jest odpowiedni i ewentualnie dodać więcej przypraw.
Ciężko jest mi określić średnią wartość kaloryczną, bo zależy ona również od mięsa, którego użyjecie do przygotowania bulionu, dlatego podane przeze mnie wartości mogą się różnić z faktycznymi wartościami kalorycznymi zupy, którą przygotujecie. Dodatkowo w wartości tej nie uwzględniam nasion słonecznika i dyni.

Wartość kaloryczna wszystkich składników (pomijając ziarna słonecznika i dyni oraz jogurt naturalny): 633kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 16g
Węglowodany: 108g

Wartość kaloryczna jednej porcji (1/5 całej zupy): 127kcal
Białko: 4,8g
Tłuszcz: 3,2g
Węglowodany: 21,6g

 

DSC09978 - Zupa krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ziemniaki
  • 1,5l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, chilli do smaku
  • łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • ziarna dyni i słonecznika (opcjonalnie)

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, kalafior należy umyć i podzielić na różyczki. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę dodatkowo kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, następnie odstawiamy. Do bulionu wrzucamy kalafior, ziemniaki, podsmażoną cebulę i czosnek, ma się on gotować, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką i chilli do smaku. Zupę możemy podać z łyżeczką jogurtu naturalnego oraz podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika.

DSC09971 - Zupa krem z kalafiora

 

DSC09974 - Zupa krem z kalafiora

 

DSC09980 - Zupa krem z kalafiora

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *