
Wartość kaloryczna wszystkich składników (pomijając ziarna słonecznika i dyni oraz jogurt naturalny): 633kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 16g
Węglowodany: 108g
Wartość kaloryczna jednej porcji (1/5 całej zupy): 127kcal
Białko: 4,8g
Tłuszcz: 3,2g
Węglowodany: 21,6g
Składniki:
- 1 kalafior średniej wielkości
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ziemniaki
- 1,5l bulionu drobiowego
- sól, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, chilli do smaku
- łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- ziarna dyni i słonecznika (opcjonalnie)
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, kalafior należy umyć i podzielić na różyczki. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę dodatkowo kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, następnie odstawiamy. Do bulionu wrzucamy kalafior, ziemniaki, podsmażoną cebulę i czosnek, ma się on gotować, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką i chilli do smaku. Zupę możemy podać z łyżeczką jogurtu naturalnego oraz podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika.
My bardzo lubimy zupy krem i często robimy taką z kalafiora 😉
Smacznie 🙂
U mnie jest podobnie, zupy krem lubię tylko ja. Kalafiorowej jeszcze nie próbowałam. Moje ulubione to brokułowa i dyniowa.