DSC00080 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami
DLA SPORTOWCÓW,  MIĘSA,  MOJE ULUBIONE,  NALEŚNIKI I PLACKI,  OBIAD,  WYSOKOBIAŁKOWE

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

Przepyszne naleśniki! Zachwycam się nimi ja, zachwycała się też moja Mama, gdy jej je podałam na obiad. Zachęcam do przygotowania do nich sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego. Można je oczywiście przygotować bez żółtego sera, jednak wtedy nie będą już tak smaczne. Jeśli macie patelnię, która pozwala na smażenie bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu, to Wasze naleśniki mogą być jeszcze bardziej light.
Z podanych składników wyszły mi 4 naleśniki.

Wartość kaloryczna całego przepisu: 1566kcal
Białko: 119g
Tłuszcz:  63g
Węglowodany: 125g

Wartość kaloryczna jednego naleśnika: 391,5kcal
Białko: 29,75g
Tłuszcz: 15,75g
Węglowodany: 31,25g

DSC00080 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

DSC00087 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Na farsz:

  • jedna duża pierś z kurczaka (około 300g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka, papryka wędzona, pieprz cayenne, pieprz, sól, zioła prowansalskie (do smaku)

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (u mnie 1,5%)
  • jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ser żółty 80g
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Pierś z kurczaka  myjemy, kroimy w dość drobną kostkę, wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie miksujemy wszystkie wymienione składniki na naleśniki, odstawiamy ciasto na około 5 minut, dobrze nagrzewamy patelnię i smażymy na suchej patelni naleśniki (jeśli jest dobrej jakości i jest to możliwe).
Na tarce ścieramy ser żółty. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę, kroimy również cebulę oraz czerwoną paprykę oczyszczoną wcześniej z nasion. Rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią zamarynowanego wcześniej kurczaka, podsmażamy ze wszystkich stron, dodajemy pokrojone wcześniej warzywa, doprawiamy do smaku i smażymy około 10-15 minut do zmięknięcia warzyw. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, to można dodać trochę wody.
Następnie na przygotowane wcześniej naleśniki nakładamy farsz, tak jak pokazałam to na zdjęciach, posypujemy serem i zawijamy, układamy na blaszce, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 8-10 minut. Gotowe!

 

DSC00049 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami
DSC00056 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

DSC00062 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

DSC00063 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

DSC00074 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

DSC00082 - Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *