Domowe nachosy orkiszowe

Domowe nachosy orkiszowe
 
 

Jesteście na diecie, zapraszacie znajomych do siebie i nie chcecie całą noc patrzeć na miski z niezdrowymi przekąskami? To idealna propozycja dla Was! Gwarantuję, że takie domowe nachosy posmakują nawet osobom, które nie odżywiają się zdrowo i nie zwracają uwagi na to, co jedzą. Pasują do guacamole lub do sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego, można też się pokusić o przygotowanie dipu z ogórków kiszonych i jogurtu, jest pyszny!

Z podanych składników wychodzi 5-6 blach nachosów, w zależności jak grubo rozwałkujecie ciasto.

 
Wartość kaloryczna nachosów z jednej blachy, czyli około 45 sztuk: 292kcal
Białko: 4,3g
Tłuszcz: 9,7g
Węglowodany: 45g
 

Domowe nachosy – przepis krok po kroku

 
Składniki:
  • 180g mąki kukurydzianej
  • 180g mąki orkiszowej (u mnie typ 450, ale oczywiście można użyć pełnoziarnistej)
  • 4 łyżki oleju
  • Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na około godzinę, a następnie dzielimy je na dwie mniejsze porcje i rozwałkowujemy do grubości około jednego milimetra, lekko podsypując mąką kukurydzianą.
2. Kroimy na małe trójkąty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.
 
 
 
 
 

Sprawdź jeszcze inne propozycje na dietetyczne przekąski na imprezę:

💃Koreczki z pomidorkami, bazylią i tortillą zapiekaną z mozzarellą

💃Parówki w pełnoziarnistym cieście drożdżowym

💃Dietetyczne napoleonki 

Feel Eat

3 myśli w temacie “Domowe nachosy orkiszowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry