Domowe uszka z pieczarkami do barszczu

Domowe uszka z pieczarkami do barszczu

Takie uszka zawsze robi moja Mama. Według mnie są znacznie lepsze od tych z mięsem, a już zdecydowanie mniej jest przy nich roboty. W moim domu rodzinnym pieczarki przygotowuje się na oleju lub maśle, ja jednak postanowiłam poddusić je na suchej patelni, by oszczędzić na kaloriach 🙂 Do farszu można również dodać podsmażoną cebulę. Z podanych składników ciasto wychodzi elastyczne, dosyć łatwo się wałkuje. Można brzegi ciasta przed sklejeniem posmarować lekko  wodą (palcem lub pędzelkiem), na pewno lepiej się skleją.

 
Domowe uszka z pieczarkami
Domowe uszka z pieczarkami

Domowe uszka z pieczarkami – przepis

Składniki:

  • 300g mąki pszennej typ 450
  • 250ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli do ciasta na uszka
  • 500g pieczarek
  • sól, pieprz
  1. Zagniatamy ciasto na pierogi z mąki, wody (powinna być w temperaturze około 70 stopni) oraz soli. Ciasto ma być elastyczne i błyszczące, ostawiamy je na około 60 minut.
  2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie podduszamy na suchej patelni, na końcu dodajemy pieprz i sól.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na około 1-1,5mm, wykrawamy małą szklanką kółka, na środek nakładamy farsz i zaklejamy.
  4. Uszka gotujemy w osolonej wodzie (koniecznie musi być doprowadzona do wrzenia), około 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię. Gotowe.
 
Domowe uszka z pieczarkami
Domowe uszka z pieczarkami

 

Domowe uszka z pieczarkami
Domowe uszka z pieczarkami

 

Domowe uszka z pieczarkami
Domowe uszka z pieczarkami

Sprawdźcie jeszcze inne przepisy na przepyszne mączne obiady:

Feel Eat

2 myśli w temacie “Domowe uszka z pieczarkami do barszczu

  1. Ja też jeszcze z pieczarkami nie miałam przyjemności spróbować, na pewno są pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry