Taki kisiel kojarzy mi się z moją Babcią, która nigdy nie szła ”na łatwiznę” i nie przygotowywała niczego z papierka. O dziwo przygotowanie go trwa krócej niż zagotowanie wody w moim czajniku, a potrzebne składniki najczęściej są w kuchennej szafce w domu. Babcia sama przygotowywała soki i inne przetwory z owoców ze swojego ogrodu, taki kisiel smakował obłędnie, choć był bardzo słodki, bo na cukrze nigdy nie oszczędzała. Swój kisiel przygotowałam z soku pomarańczowego. Składniki w przepisie podane są na 3 osoby.
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 400kcal
Białko: 3g
Tłuszcz: 0,5g
Węglowodany: 95g
Białko: 3g
Tłuszcz: 0,5g
Węglowodany: 95g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 133g
Białko: 1g
Tłuszcz: 0,2g
Węglowodany: 32g
Składniki:
- 500ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 20g mąki ziemniaczanej
Od 500ml soku pomarańczowego należy odlać około pół szklanki soku, w odlanym soku rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną (nie może być żadnych grudek). Następnie zagotować sok z dodatkiem cukru, zmniejszyć gaz i wlać stopniowo zawartość szklanki. Zagotować cały czas jednocześnie mieszając. Gotowe.
Sama pyszność, bez dwóch zdań 😀
jeszcze nie próbowałam sama robić, a ten wygląda soczyście 😉