IMG 6051 - Gofry z pulpa dyniową ''na dwa''
DESERY,  FIT SŁODKOŚCI,  GOFRY

Gofry z pulpa dyniową ”na dwa”

Dlaczego przepis nazwałam ”na dwa”? Ponieważ jest naprawdę łatwy do zapamiętania, większość składników podstawowych ma objętość 2 łyżek! Gofry wyszły bardzo chrupiące, ale jednocześnie miękkie w środku. Polecam polać je syropem z daktyli, który nie zawiera dodatku cukru.
Nie udało mi się znaleźć świeżej dyni w sklepie, więc kupiłam dynię mrożoną Hortex, pokrojoną w kostkę. Przygotowanie z niej pulpy jest naprawdę szybkie i proste.
Przepis na około 5 gofrów.

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 682kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 33g
Węglowodany: 76g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 136,4g
Białko: 4,2g
Tłuszcz: 6,6g
Węglowodany: 15,2g

IMG 6051 - Gofry z pulpa dyniową ''na dwa''

Składniki na 5 gofrów:

  • 200ml mleka 1,5-2%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki pulpy z dyni
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru trzcinowego
By przygotować pulpę dyniową z warzyw mrożonych, należy najpierw poddusić je na patelni do miękkości, a następnie zmiksować całość.
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować. Gofrownicę nagrzać i nakładać porcje ciasta za pomocą chochli do zupy. Upieczone gofry wystudzić na kratce od piekarnika.

 

IMG 5997 - Gofry z pulpa dyniową ''na dwa''


IMG 6001 - Gofry z pulpa dyniową ''na dwa''

 

IMG 6052 - Gofry z pulpa dyniową ''na dwa''

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *