
Dlaczego przepis nazwałam ”na dwa”? Ponieważ jest naprawdę łatwy do zapamiętania, większość składników podstawowych ma objętość 2 łyżek! Gofry wyszły bardzo chrupiące, ale jednocześnie miękkie w środku. Polecam polać je syropem z daktyli, który nie zawiera dodatku cukru.
Nie udało mi się znaleźć świeżej dyni w sklepie, więc kupiłam dynię mrożoną Hortex, pokrojoną w kostkę. Przygotowanie z niej pulpy jest naprawdę szybkie i proste.
Przepis na około 5 gofrów.
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 682kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 33g
Węglowodany: 76g
Białko: 21g
Tłuszcz: 33g
Węglowodany: 76g
Wartość kaloryczna jednego gofra: 136,4g
Białko: 4,2g
Tłuszcz: 6,6g
Węglowodany: 15,2g
Składniki na 5 gofrów:
- 200ml mleka 1,5-2%
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki pulpy z dyni
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 2 łyżeczki cukru trzcinowego
By przygotować pulpę dyniową z warzyw mrożonych, należy najpierw poddusić je na patelni do miękkości, a następnie zmiksować całość.
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować. Gofrownicę nagrzać i nakładać porcje ciasta za pomocą chochli do zupy. Upieczone gofry wystudzić na kratce od piekarnika.
mmm
a gdzie kupić taki syrop z daktyli?
Powinien być w sklepach ze zdrową żywnością (niestety w supermarketach nie widziałam)