Gofry z pulpa dyniową ”na dwa”

Gofry z pulpa dyniową ”na dwa”

Dlaczego przepis nazwałam ”na dwa”? Ponieważ jest naprawdę łatwy do zapamiętania, większość składników podstawowych ma objętość 2 łyżek! Gofry wyszły bardzo chrupiące, ale jednocześnie miękkie w środku. Polecam polać je syropem z daktyli, który nie zawiera dodatku cukru.
Nie udało mi się znaleźć świeżej dyni w sklepie, więc kupiłam dynię mrożoną Hortex, pokrojoną w kostkę. Przygotowanie z niej pulpy jest naprawdę szybkie i proste.
Przepis na około 5 gofrów.

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 682kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 33g
Węglowodany: 76g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 136,4g
Białko: 4,2g
Tłuszcz: 6,6g
Węglowodany: 15,2g

Składniki na 5 gofrów:

  • 200ml mleka 1,5-2%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki pulpy z dyni
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru trzcinowego
By przygotować pulpę dyniową z warzyw mrożonych, należy najpierw poddusić je na patelni do miękkości, a następnie zmiksować całość.
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować. Gofrownicę nagrzać i nakładać porcje ciasta za pomocą chochli do zupy. Upieczone gofry wystudzić na kratce od piekarnika.

 


 

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Feel Eat

4 myśli w temacie “Gofry z pulpa dyniową ”na dwa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry