Obiadowa surówka z buraków

Obiadowa surówka z buraków

Moja ulubiona surówka, która bez wątpienia kojarzy mi się z domem rodzinnym. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu.

 
Kilka faktów na temat buraków:
❤W 100 gramach mają 43kcal, 1,6g białka, 0,2g tłuszczu i 10g węglowodanów.
❤Zbawienne przy anemii – zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
❤Cenne źródło kwasu foliowego – zalecane dla kobiet w ciąży 👶
❤Uwaga, bo buraki niestety mają wysoki indeks glikemiczny (64)- nie są więc zalecane dla diabetyków.
❤Najlepiej buraki upiec w piekarniku w skórce, zawinięte w folię aluminiową, dzięki temu nie stracą wielu swoich wartości.
Składniki:
  • 4 duże buraki (można użyć buraków ze słoika albo ugotowanych lub upieczonych w piekarniku)
  • 1 jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  1. Buraki i jabłko zetrzeć na tarce (o średnich lub małych oczkach).
  2. Cebulę bardzo drobno posiekać.
  3. Wymieszać cebulę z burakami i jabłkiem, dodać oliwę, cukier puder, posiekaną natkę pietruszki i sól i pieprz do smaku.
  4. Odstawić do lodówki do przegryzienia się składników (minimum na godzinę)

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry