
Moja ulubiona surówka, która bez wątpienia kojarzy mi się z domem rodzinnym. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu.
Kilka faktów na temat buraków:
❤W 100 gramach mają 43kcal, 1,6g białka, 0,2g tłuszczu i 10g węglowodanów.
❤Zbawienne przy anemii – zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
❤Cenne źródło kwasu foliowego – zalecane dla kobiet w ciąży 👶
❤Uwaga, bo buraki niestety mają wysoki indeks glikemiczny (64)- nie są więc zalecane dla diabetyków.
❤Najlepiej buraki upiec w piekarniku w skórce, zawinięte w folię aluminiową, dzięki temu nie stracą wielu swoich wartości.
Składniki:
- 4 duże buraki (można użyć buraków ze słoika albo ugotowanych lub upieczonych w piekarniku)
- 1 jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- Buraki i jabłko zetrzeć na tarce (o średnich lub małych oczkach).
- Cebulę bardzo drobno posiekać.
- Wymieszać cebulę z burakami i jabłkiem, dodać oliwę, cukier puder, posiekaną natkę pietruszki i sól i pieprz do smaku.
- Odstawić do lodówki do przegryzienia się składników (minimum na godzinę)