FIT muffiny czekoladowe z cukinią

FIT muffiny czekoladowe z cukinią

Rozpoczął się sezon na cukinię! To niskokaloryczne warzywo często wykorzystuje się do przygotowania zup kremów, grillowania i zapiekania. A próbowaliście kiedyś wyczarować z cukinii coś słodkiego?

Mój eksperyment zakończył się powodzeniem! Muffiny mają konsystencję brownie, z tym, że są trochę bardziej wilgotne. Nie są przesadnie słodkie – fani słodyczy mogą się pokusić o dodatkową polewę czekoladową lub po prostu oprószenie ich cukrem pudrem.

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 1895kcal
Białko: 72g
Tłuszcz: 38g
Węglowodany: 298gWartość kaloryczna jednej babeczki: 105kcal
Białko: 4g
Tłuszcz: 2,1g
Węglowodany: 16,5g

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 100g cukru pudru (ja użyłam trzcinowego)
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 350g cukinii
  • 50g czekolady deserowej
  • 35g odtłuszczonego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i ubić na puszystą masę.
  3. Dodać jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wmiksować na małych obrotach.
  4. Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach.
  5. Czekoladę posiekać w kostkę.
  6. Do masy porcjami dodawać mąkę orkiszową, delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodać kakao, a na samym końcu cukinię i posiekaną czekoladę. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać.
  7. Papilotki uzupełnić do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut.

Feel Eat

2 myśli w temacie “FIT muffiny czekoladowe z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry