
Już wiele razy przygotowywałam ciasto dyniowe – a to z pulpy wykonanej z pieczonej dyni (najczęściej hokkaido), a to z tartej dyni. Tym razem zdecydowałam się właśnie zetrzeć ja na małych oczkach, wtedy ciasto wychodzi bardziej puszyste, mniej „zakalcowate” i zbite. Sami spróbujcie!
Składniki:
- 5 jajek L
- 1,5 szklanki mąki (może być orkiszowa lub zwykła pszenna)
- 3 szklanki startej dyni
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- Cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki oleju
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Jajka dokładnie ubić z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym. Dynię zetrzeć na małych lub średnich oczkach.
- Starta dynię dokładnie wymieszać z cynamonem.
- Do jajek delikatnie i stopniowo wmieszać makę, najlepiej za pomocą drewnianej łopatki.
- Następnie również delikatnie i stopniowo należy wmieszać starta dynię – nie używać miksera.
- Na samym końcu dodać olej, bez przerwy mieszając.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 50 minut lub do suchego patyczka.
Porady:
- Oczywiście może dodać więcej cynamonu! 🙂
- Najlepiej do przygotowania tego ciasta sprawdzą się dynie: piżmowa, hokkaido oraz dynia kabocha.
Smacznego!
Przepis na dietetyczne ciasto dyniowe, dla odmiany z pieczonej dyni znajdziecie tutaj: ZDROWSZE CIASTO DYNIOWE
Jeśli macie w domu jeszcze więcej zalegającej dyni, zobaczcie też podobne przepisy z jej użyciem:

UX Twojego bloga jest optymalne i nowatorskie, ostylowanie CSS sprawia wrażenie świeżości fajnie też że zadbałeś o detale to „kuje” w oczy. Długo pracowałeś nad jego realizacją ?