Pasta jajeczna z awokado – przepis

Pasta jajeczna z awokado – przepis
 

Pasta jajeczna z awokado do doskonały pomysł na śniadanie dostarczające dużą ilość białka i tłuszczu, a dzięki temu pozwoli zachować uczucie sytości na długo. Pastę spokojnie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, nawet jeśli awokado delikatnie zbrązowieje. By zapobiegać zmianie koloru dania, najlepiej jest w pojemniku z pastą umieścić pestkę awokado, która pozostanie po jego obraniu. 

Wartość kaloryczna całej pasty: 503 kcal

Białko: 24g

Tłuszcz: 39g

Węglowodany: 109g

Składniki:

  • 1 awokado (około 130 gram)
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki kiełków rzodkiewki 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, czyli około 50 gramów 
  • sól, pieprz 
1. Jajka ugotować na twardo  i wystudzić. Ja jajka na twardo gotuję około 10 minut. Często do wody, w której gotują się jajka dodaję trochę soli, dzięki czemu nie powinny pękać. 
2. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, a następnie łyżką wydrążyć miąższ owocu oddzielając go od skórki. Awokado pokroić w kostkę, potem dodać posiekane drobno jajka, kiełki oraz jogurt naturalny.
3. Całość razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Najlepiej smakuje z podpieczoną na patelni grillowej bagietką. 
 
Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado
 
 

Pasta jajeczna z awokado

Sprawdź przepisy na inne pasty:

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry