
Pasta jajeczna z awokado do doskonały pomysł na śniadanie dostarczające dużą ilość białka i tłuszczu, a dzięki temu pozwoli zachować uczucie sytości na długo. Pastę spokojnie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, nawet jeśli awokado delikatnie zbrązowieje. By zapobiegać zmianie koloru dania, najlepiej jest w pojemniku z pastą umieścić pestkę awokado, która pozostanie po jego obraniu.
Wartość kaloryczna całej pasty: 503 kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 39g
Węglowodany: 109g
Składniki:
- 1 awokado (około 130 gram)
- 3 jajka
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, czyli około 50 gramów
- sól, pieprz
1. Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Ja jajka na twardo gotuję około 10 minut. Często do wody, w której gotują się jajka dodaję trochę soli, dzięki czemu nie powinny pękać.
2. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, a następnie łyżką wydrążyć miąższ owocu oddzielając go od skórki. Awokado pokroić w kostkę, potem dodać posiekane drobno jajka, kiełki oraz jogurt naturalny.
3. Całość razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Najlepiej smakuje z podpieczoną na patelni grillowej bagietką.
Sprawdź przepisy na inne pasty:
- Dietetyczna pasta jajeczna, czyli pomysł na przepyszne śniadanie w wersji fit
- Pasta z makreli i twarożku – wysokobiałkowy posiłek na początek lub koniec dnia
- Pasta z pomidorem i awokado – warzywny dodatek do kanapek