
Babka ziemniaczana to „wiejskie” danie, do jej przygotowania potrzebujemy podstawowych produktów, jak ziemniaki, cebula i jaja. Zazwyczaj podawana jest ze skwarkami, ewentualnie do środka dorzuca się trochę kiełbasy lub boczek. W domu rodzinnym czasami do babki dodaje się podduszone na maśle pieczarki, jednak mi najbardziej smakuje wersja najbardziej oszczędna, czyli bez dodatków i podawana z maślanką. Spróbujcie sami!
Co zrobić, jeśli nie masz robota kuchennego?
Tarcie 2,5 kilograma ziemniaków na ręcznej tarce może nie tylko zabrać nam dużo czasu, ale także możemy nabawić się poranionych i zniszczonych dłoni. Jakiś czas temu, gdy mój robot wyzionął ducha, ścierałam ziemniaki ręcznie na grubych oczkach, co trwa dosłownie chwilkę, a następnie całość rozdrabniałam dalej ręcznym blenderem. Efekt był świetny i a moja ziemniaczana masa w wyglądnie nie odbiegała od tej startej przy pomocy maszyny do mielenia ziemniaków.
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- Dwie średniej wielkości cebule
- Dwa jajka rozmiar L
- Dwie łyżeczki soli
- Dwie płaskie łyżki mąki pszennej
- pieprz do smaku – sugeruję dodać dość sporo
- Dwie łyżki oleju
Babka ziemniaczana krok po kroku
- Ziemniaki należy obrać, dokładnie umyć. Cebulę obrać.

2. Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na drobnych oczkach. Jeśli nie macie maszynki do mielenia lub innego robota kuchennego – zdradzam dokładnie co zrobić we wstępie tego przepisu. Krótko podpowiem: ziemniaki można zetrzeć na grubych oczkach, a następnie zblendować.
3. Dodać jajka, pieprz, sól, mąkę oraz łyżkę oleju.

4. Całość dokładnie wymieszać. Na dno blachy do pieczenia nalać drugą łyżkę oleju i dokładnie rozsmarować. Wlać całą masę ziemniaczaną.
5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić placka i piec przez około 35-40 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 220-240 stopni i piec przez następne 15 minut. W trakcie dopiekania w wyżej temperaturze powinna zrobić się ciemniejsza, chrupiąca skórka.


Chcesz więcej przepisów? Zobacz więc jeszcze inne przepisy na dania z ziemniaków: