
Szukasz pomysłu na makaron? Dobrze trafiłaś! Poznaj pięć pomysłów na zdrowe i nieskomplikowane pasty, którymi z pewnością najesz się do syta i przy okazji zaspokoisz kubki smakowe.
1. Pomysł na makaron: Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami
Wartość kaloryczna dwóch porcji: 762kcal
Białko: 26,5g
Tłuszcze: 16,8g
Węglowodany: 130g
Składniki:
- 150-200g makaronu spaghetti (polecam z twardej pszenicy durum, pełnoziarnisty lub kukurydziany dla bezglutenowców)
- 1 cukinia
- około 10-15 suszonych pomidorów
- jedna puszka pomidorów krojonych
- jedna łyżka dowolnego tłuszczu
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)
- sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente, czyli na półtwardo. Odcedzić i pozostawić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć na niej przez parę sekund przeciśnięty czosnek, kolejno wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć ją (bez przykrywki), dodać pokrojone suszone pomidory, lekko podsmażyć i wlać na patelnię pomidory w puszce. Wszystko doprawić ziołami i lekko poddusić pod przykrywką. Na koniec dodać sól i pieprz oraz dodać do warzyw ugotowany wcześniej makaron, wymieszać by sos pokrył go z każdej strony, podawać.

2. Pomysł na makaron: Zdrowe spaghetti z makaronem z cukinii
Wartość kaloryczna całego przepisu : 214 kcal
Białko : 32g
Tłuszcze : 2g
Węglowodany : 18,5g
Potrzebujemy :
- 120 gram piersi z kurczaka lub mięsa mielonego drobiowego
- pół średniej cukinii
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz , zioła prowansalskie
Myjemy warzywa i kurczaka, obieramy cebulę oraz czosnek. Cebulę kroimy w plastry, a czosnek miażdżymy lub bardzo drobno siekamy. Cukinię ścieramy wzdłuż, by miała jak najdłuższe płaty. Mięso z piersi z kurczaka mielimy w maszynce i doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni teflonowej bez tłuszczu smażymy mięso wraz z cebulą. Mięso powinno puścić trochę soku, dzięki czemu cebula się podsmaży i będzie miękka. Dodajemy pomidory, koncentrat oraz zioła prowansalskie i gotujemy na małym ogniu aż do zredukowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Plastry cukinii wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 2 minuty, potem odcedzamy je na sitku. Nakładamy naszą cukinię na talerz po dokładnym odsądzeniu, a na nią odparowany sos. Gotowe!
3. Pomysł na makaron: Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami
Wartość kaloryczna jednej porcji, czyli wszystkich składników: 421kcal
Białko: 18g
Tłuszcz: 18g
Węglowodany: 47g
Składniki dla jednej osoby:
- 30g kiełbasy chorizo
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2czerwonej cebuli
- 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 50g pełnoziarnistego makaronu penne (przed ugotowaniem)
- łyżeczka oleju kokosowego (oleju lub oliwy)
- papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, bazylię, oregano
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kiełbasę chorizo pokroić na cienkie kawałki i podsmażyć na suchej patelni z obu stron, nie zdejmować z patelni. Na drugiej patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojone w kawałki warzywa. Podsmażone warzywa przerzucić do chorizo, wymieszać, dodać ugotowany makaron, paprykę w proszku, paprykę ostrą, czosnek granulowany, bazylię (najlepiej świeżą), oregano, następnie wszystko wymieszać i gotowe.
4. Pomysł na makaron: Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Wartość kaloryczna jednej porcji: 350,4kcal
Białko: 23,6g
Tłuszcz: 17g
Węglowodany: 24,4g
Składniki (5 porcji):
- 300g makaronu penne (najlepiej pełnoziarnisty)
- 500g świeżego szpinaku
- 300g piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 200g śmietany 12%, ale można ją zastąpić np. jogurtem greckim
- 3 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym)
- świeża bazylia do smaku, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć, następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Smażyć około 3-4 minut, a na koniec doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do miski. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, paprykami, oregano, dolać 1 łyżkę oleju, a na końcu wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z jedna łyżką oleju, podsmażyć cebulę, następnie dodać zamarynowanego kurczaka i mieszać co jakiś czas. Na koniec dodać wcześniej przygotowany szpinak, całość wymieszać i zalać śmietaną. Cały sos należy doprawić do smaku wyżej wymienionymi przyprawami, doprowadzić do wrzenia i parę minut pogotować. Makaron przygotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie makaron należy odcedzić i wymieszać go z sosem. Gotowe!
5. Pomysł na makaron: Spaghetti z ricottą i pomidorami
Składniki na jedną porcję:
- 70g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bezglutenowy)
- 100g pomidorów krojonych z puszki
- czubata łyżka sera ricotta
- 5-8 czarnych oliwek (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, najlepiej świeże (bazylia, oregano, rozmaryn)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni dokładnie rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a zaraz potem dorzucić pomidory i ricottę. Doprawić solą, pieprzem i posiekanymi ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie można wkroić oliwki. Zredukować sos, gotując go na średnim ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, a następnie wrzucić ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
