Pomysł na makaron – 5 przepisów na zdrową pastę!

Pomysł na makaron – 5 przepisów na zdrową pastę!

Szukasz pomysłu na makaron? Dobrze trafiłaś! Poznaj pięć pomysłów na zdrowe i nieskomplikowane pasty, którymi z pewnością najesz się do syta i przy okazji zaspokoisz kubki smakowe.

1. Pomysł na makaron: Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

Wartość kaloryczna dwóch porcji: 762kcal
Białko: 26,5g
Tłuszcze: 16,8g
Węglowodany: 130g

Składniki:

  • 150-200g makaronu spaghetti (polecam z twardej pszenicy durum, pełnoziarnisty lub kukurydziany dla bezglutenowców)
  • 1 cukinia
  • około 10-15 suszonych pomidorów
  • jedna puszka pomidorów krojonych
  • jedna łyżka dowolnego tłuszczu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)
  • sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente, czyli na półtwardo. Odcedzić i pozostawić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć na niej przez parę sekund przeciśnięty czosnek, kolejno wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć ją (bez przykrywki), dodać pokrojone suszone pomidory, lekko podsmażyć i wlać na patelnię pomidory w puszce. Wszystko doprawić ziołami i lekko poddusić pod przykrywką. Na koniec dodać sól i pieprz oraz dodać do warzyw ugotowany wcześniej makaron, wymieszać by sos pokrył go z każdej strony, podawać. 

Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

2. Pomysł na makaron: Zdrowe spaghetti z makaronem z cukinii

Wartość kaloryczna całego przepisu : 214 kcal
Białko : 32g
Tłuszcze : 2g
Węglowodany : 18,5g

Potrzebujemy :

  •  120 gram piersi z kurczaka lub mięsa mielonego drobiowego
  • pół średniej cukinii
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz , zioła prowansalskie

Myjemy warzywa i kurczaka, obieramy cebulę oraz czosnek. Cebulę kroimy w plastry, a czosnek miażdżymy lub bardzo drobno siekamy. Cukinię ścieramy wzdłuż, by miała jak najdłuższe płaty. Mięso z piersi z kurczaka mielimy w maszynce i doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni teflonowej bez tłuszczu smażymy mięso wraz z cebulą. Mięso powinno puścić trochę soku, dzięki czemu cebula się podsmaży i będzie miękka. Dodajemy pomidory, koncentrat oraz zioła prowansalskie i gotujemy na małym ogniu aż do zredukowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Plastry cukinii wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 2 minuty, potem odcedzamy je na sitku. Nakładamy naszą cukinię na talerz po dokładnym odsądzeniu, a na nią odparowany sos. Gotowe!

Spaghetti z makaronem z cukinii – rewolucyjny przepis dla niskowęglowodanowców!
Zdrowe spaghetti z makaronem z cukinii

3. Pomysł na makaron: Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami

Wartość kaloryczna jednej porcji, czyli wszystkich składników: 421kcal
Białko: 18g
Tłuszcz: 18g
Węglowodany: 47g

Składniki dla jednej osoby:

  • 30g kiełbasy chorizo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2czerwonej cebuli
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 50g pełnoziarnistego makaronu penne (przed ugotowaniem)
  • łyżeczka oleju kokosowego (oleju lub oliwy)
  • papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, bazylię, oregano

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kiełbasę chorizo pokroić na cienkie kawałki i  podsmażyć na suchej patelni z obu stron, nie zdejmować z patelni. Na drugiej patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojone w kawałki warzywa. Podsmażone warzywa przerzucić do chorizo, wymieszać, dodać ugotowany makaron, paprykę w proszku, paprykę ostrą, czosnek granulowany, bazylię (najlepiej świeżą), oregano, następnie wszystko wymieszać i gotowe.

Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami
Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami

4. Pomysł na makaron: Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Wartość kaloryczna jednej porcji: 350,4kcal
Białko: 23,6g
Tłuszcz: 17g
Węglowodany: 24,4g

Składniki (5 porcji):

  • 300g makaronu penne (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 500g świeżego szpinaku
  • 300g piersi z kurczaka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200g śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym)
  • świeża bazylia do smaku, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano

Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć, następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Smażyć około 3-4 minut, a na koniec doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do miski. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, paprykami, oregano, dolać 1 łyżkę oleju, a na końcu wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z jedna łyżką oleju, podsmażyć cebulę, następnie dodać zamarynowanego kurczaka i mieszać co jakiś czas. Na koniec dodać wcześniej przygotowany szpinak, całość wymieszać i zalać śmietaną. Cały sos należy doprawić do smaku wyżej wymienionymi przyprawami, doprowadzić do wrzenia i parę minut pogotować. Makaron przygotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie makaron należy odcedzić i wymieszać go z sosem. Gotowe!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

5. Pomysł na makaron: Spaghetti z ricottą i pomidorami

Składniki na jedną porcję:

  • 70g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bezglutenowy)
  • 100g pomidorów krojonych z puszki
  • czubata łyżka sera ricotta
  • 5-8 czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, najlepiej świeże (bazylia, oregano, rozmaryn)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni dokładnie rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a zaraz potem dorzucić pomidory i ricottę. Doprawić solą, pieprzem i posiekanymi ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie można wkroić oliwki. Zredukować sos, gotując go na średnim ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, a następnie wrzucić ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Spaghetti z ricottą i pomidorami

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry