
Uwielbiam przygotowywać omlety! Można je przyrządzić w kilka minut, a zapewniają sytość na długo. Osobiście wolę omlety na słodko, ale te wytrawne nie zostają za nimi daleko w tyle. Jeśli brakuje Wam już pomysłu na zdrowe i szybkie śniadanie to sprawdźcie 5, sprawdzonych i moich ulubionych przepisów na omlet na słodko.
1. Dietetyczny omlet na słodko – omlet pełnoziarnisty ze śliwkami
Cały omlet ma 418 kcal
Białko: 15,6g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 58g
Składniki:
- 2 jajka klasy M (polecam jajka wiejskie)
- 2 pełne łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
- łyżka mleka
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 śliwki
- łyżeczka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
- syrop z agawy lub cukier puder (opcjonalnie)
- Żółtka oddzielić od białek, a następnie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do żółtek dodać mleko, cukier, wanilię, całość zmiksować, a potem dodać mąkę, miksować mikserem dalej. Następnie na najmniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać białko.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Śliwki pokroić w plastry i usunąć z nich pestkę.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię nałożyć przygotowane ciasto, ułożyć na nim śliwki i przykryć pokrywką, smażyć na średnim ogniu parę minut, po tym czasie odwrócić na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć jeszcze parę minut już bez przykrycia.
- Omlet przełożyć na talerz, polać syropem lub oprószyć cukrem pudrem, podawać ciepły.

2. Dietetyczny omlet na słodko – bezglutenowy omlet kokosowy z mąką ryżową
Wartość kaloryczna całego omletu (bez owoców) : 257kcal
Białko: 11,15g
Tłuszcze: 15,6g
Węglowodany: 19,2g
Składniki:
- 1 jajko klasy L
- jedna łyżka mąki ryżowej
- pełna łyżeczka cukru trzcinowego (najlepiej drobno zmielonego)
- łyżka wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki maślanki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubione owoce (mogą być borówki, banany, gruszki, jabłka)
- Jajko, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i maślankę zmiksować na jednolitą masę.
- Nagrzać patelnię, najlepiej ”beztłuszczową”, jeśli ciasto będzie się przyklejać, nalejcie minimalną ilość tłuszczu.
- Następnie na nagrzaną patelnię należy wylać ciasto, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, po 3-4 minutach przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i smażyć już bez przykrywki.
- Ułożyć na omlecie ulubione owoce, jeśli lubicie coś naprawdę słodkiego to taki omlet można polać syropem klonowym lub z agawy.

3. Pełnoziarnisty omlet z gruszkami w cynamonie
Składniki:
- 2 jajka klasy M (najlepiej wiejskie)
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mleka
- 2 dojrzałe gruszki
- 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do żółtek dodać mleko, cukier, a następnie zmiksować, potem dodać mąkę i stopniowo dodawać białko miksując na najmniejszych obrotach miksera.
- Tak przygotowaną masę pozostawić na parę minut, a w tym czasie obrać gruszki, pokroić i posypać cynamonem, poddusić je na suchej patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wlać ciasto i przykryć pokrywką, smażyć parę minut na średnim ogniu, potem przy pomocy łopatki odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez pokrywki.
- Omlet wyłożyć na talerz, nałożyć podduszone gruszki i złożyć na pół, opcjonalnie można posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

4. Amarantusowy omlet na słodko z brzoskwinią i płatkami migdałowymi
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 duże łyżki poppingu (prażonych ziaren amarantusa)
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka tłuszczu
- Jajka rozbić, do osobnej miski dodać żółtka, a do osobnej białka. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Żółtka ubić mikserem wraz z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, popping oraz mąkę pełnoziarnistą, wszystko wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem.
- Na końcu do masy stopniowo dodawać łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie wieszać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać połowę masy, rozsmarować i przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, po paru minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycia.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia.
- Na gotowym omlecie ułożyć pokrojoną brzoskwinię, posypać płatkami migdałowymi i podawać.

5. Szarlotka z patelni, czyli omlet z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- jedno jajko klasy L
- duża łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej ( można opcjonalnie zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą)
- 2 łyżki mleka 2 %
- 1 dość małe jabłko, ale lepiej żeby było słodkie
- cynamon
- olejek/ ekstrakt waniliowy
- łyżeczka oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
- opcjonalnie syrop z agawy lub miód
- Do jednej miski wbić białko, a do drugiej miski żółtko, następnie białko ubić na sztywną pianę z niewielką ilością soli.
- Żółtko natomiast należy połączyć z mlekiem, mąką, ekstraktem z wanilii i zmiksować.
- Delikatnie łyżką połączyć dwie masy dodając ubite białko do masy z żółtkiem, nigdy odwrotnie, potem już nie należy masy mieszać mikserem, a jedynie łyżką.
- Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni teflonowej rozgrzać olej kokosowy lub inny tłuszcz, a gdy będzie już maksymalnie nagrzany, wlać masę biszkoptową, ułożyć jabłka i przykryć pokrywką, smażyć na bardzo małym ogniu.
- Po pewnym czasie, podzielić na cztery kawałki przypominające kawałki pizzy i przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki, smażyć dalej, ale już bez przykrycia. Ułożyć na talerzu, posypać cynamonem i opcjonalnie polać syropem z agawy.


Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie…