5 pomysłów na dietetyczny omlet na słodko

5 pomysłów na dietetyczny omlet na słodko

Uwielbiam przygotowywać omlety! Można je przyrządzić w kilka minut, a zapewniają sytość na długo. Osobiście wolę omlety na słodko, ale te wytrawne nie zostają za nimi daleko w tyle. Jeśli brakuje Wam już pomysłu na zdrowe i szybkie śniadanie to sprawdźcie 5, sprawdzonych i moich ulubionych przepisów na omlet na słodko.

1. Dietetyczny omlet na słodko – omlet pełnoziarnisty ze śliwkami

Cały omlet ma 418 kcal
Białko: 15,6g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 58g

Składniki:

  • 2 jajka klasy M (polecam jajka wiejskie)
  • 2 pełne łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • łyżka mleka
  • parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 śliwki
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
  • syrop z agawy lub cukier puder (opcjonalnie)
  1. Żółtka oddzielić od białek, a następnie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Do żółtek dodać mleko, cukier, wanilię, całość zmiksować, a potem dodać mąkę, miksować mikserem dalej. Następnie na najmniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać białko.
  3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Śliwki pokroić w plastry i usunąć z nich pestkę.
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnię nałożyć przygotowane ciasto, ułożyć na nim śliwki i przykryć pokrywką, smażyć na średnim ogniu parę minut, po tym czasie odwrócić na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć jeszcze parę minut już bez przykrycia.
  5. Omlet przełożyć na talerz, polać syropem lub oprószyć cukrem pudrem, podawać ciepły.
Omlet na słodko ze śliwkami

2. Dietetyczny omlet na słodko – bezglutenowy omlet kokosowy z mąką ryżową

Wartość  kaloryczna całego omletu (bez owoców) : 257kcal
Białko: 11,15g
Tłuszcze:  15,6g
Węglowodany: 19,2g

Składniki:

  • 1 jajko klasy L
  • jedna łyżka mąki ryżowej
  • pełna łyżeczka cukru trzcinowego (najlepiej drobno zmielonego)
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki maślanki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione owoce (mogą być borówki, banany, gruszki, jabłka)
  1. Jajko, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i maślankę zmiksować na jednolitą masę.
  2. Nagrzać patelnię, najlepiej ”beztłuszczową”, jeśli ciasto będzie się przyklejać, nalejcie minimalną ilość tłuszczu.
  3. Następnie na nagrzaną patelnię należy wylać ciasto, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, po 3-4 minutach przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i smażyć już bez przykrywki.
  4. Ułożyć na omlecie ulubione owoce, jeśli lubicie coś naprawdę słodkiego to taki omlet można polać syropem klonowym lub z agawy.
Bezglutenowy omlet kokosowy z mąką ryżową

3. Pełnoziarnisty omlet z gruszkami w cynamonie

Składniki:

  • 2 jajka klasy M (najlepiej wiejskie)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mleka
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Do żółtek dodać mleko, cukier, a następnie zmiksować, potem dodać mąkę i stopniowo dodawać białko miksując na najmniejszych obrotach miksera.
  3. Tak przygotowaną masę pozostawić na parę minut, a w tym czasie obrać gruszki, pokroić i posypać cynamonem, poddusić je na suchej patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać ciasto i przykryć pokrywką, smażyć parę minut na średnim ogniu, potem przy pomocy łopatki odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez pokrywki.
  5. Omlet wyłożyć na talerz, nałożyć podduszone gruszki i złożyć na pół, opcjonalnie można posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Pełnoziarnisty omlet z gruszkami w cynamonie

4. Amarantusowy omlet na słodko z brzoskwinią i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 duże łyżki poppingu (prażonych ziaren amarantusa)
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka tłuszczu
  1. Jajka rozbić, do osobnej miski dodać żółtka, a do osobnej białka. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtka ubić mikserem wraz z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, popping oraz mąkę pełnoziarnistą, wszystko wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem.
  3. Na końcu do masy stopniowo dodawać łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie wieszać.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać połowę masy, rozsmarować i przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, po paru minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycia.
  5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia.
  6. Na gotowym omlecie ułożyć pokrojoną brzoskwinię, posypać płatkami migdałowymi i podawać.
Amarantusowy omlet z brzoskwinią i płatkami migdałowymi

5. Szarlotka z patelni, czyli omlet z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • jedno jajko klasy L
  • duża łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej ( można opcjonalnie zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą)
  • 2 łyżki mleka 2 %
  • 1 dość małe jabłko, ale lepiej żeby było słodkie
  • cynamon
  • olejek/ ekstrakt waniliowy
  • łyżeczka oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
  • opcjonalnie syrop z agawy lub miód
  1. Do jednej miski wbić białko, a do drugiej miski żółtko, następnie białko ubić na sztywną pianę z niewielką ilością soli.
  2. Żółtko natomiast należy połączyć z mlekiem, mąką, ekstraktem z wanilii i zmiksować.
  3. Delikatnie łyżką połączyć dwie masy dodając ubite białko do masy z żółtkiem, nigdy odwrotnie, potem już nie należy masy mieszać mikserem, a jedynie łyżką.
  4. Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni teflonowej rozgrzać olej kokosowy lub inny tłuszcz, a gdy będzie już maksymalnie nagrzany, wlać masę biszkoptową, ułożyć jabłka i przykryć pokrywką, smażyć na bardzo małym ogniu.
  5. Po pewnym czasie, podzielić na cztery kawałki przypominające kawałki pizzy i przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki, smażyć dalej, ale już bez przykrycia. Ułożyć na talerzu, posypać cynamonem i opcjonalnie polać syropem z agawy.
Omlet z jabłkiem i cynamonem

Feel Eat

Jeden komentarz do “5 pomysłów na dietetyczny omlet na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry