
Przepis na bułki pszenne – prosty, choć dosyć czasochłonny. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Opcjonalnie przed upieczeniem bułki można posmarować jajkiem i posypać ulubionymi pestkami.
Przepis na 8 sporej wielkości kajzerek.
Skladniki:
- 450g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5-2 łyżeczki soli, w zależności, czy lubisz pieczywo mniej, czy bardziej słone
- 30g masła
- około 180-190ml ciepłej wody
- łyżka oleju (do posmarowania miski)
- 1 jajko
- opcjonalnie jajko oraz mak lub sezam do posypania
Przepis na bułki pszenne – kajzerki krok po kroku
- Jajko oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmij więc je wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Ugniataj około 5-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Odstaw na około 15 minut.

2. Po tym czasie zagnieć ciasto jeszcze raz – dokładnie, by je odpowiednio napowietrzyć. Potem odstaw ciasto do miski posmarowanej olejem na około godzinę-półtorej, powinno w tym czacie co najmniej dwukrotnie powiększyć swoją objętność.

3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Całość ciasta podzielić na pół, następnie każdą z połówek jeszcze na pół i każdą z ćwiartek na pół – finalnie powinno więc wyjść 8 części, z których potem powstanie 8, sporych kajzerek. Z każdej części ciasta uformować kulkę – nie musi być idealna! Ułożyć na blaszce zachowując odstęp, a następnie przykryć czystą ściereczką. Takie bułki powinny jeszcze wyrastać przez kolejne pół godziny. Po tym czasie można je delikatnie naciąć nożem.

4. Nagrzać piekarnik do 230 stopni, a następnie umieścić w nim blachę z bułkami. Piec około 17 minut. W tym czasie bułki powinny jeszcze zwiększyć swoją objętość, dlatego ważne jest zachowanie między nimi odstępów. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Bułki utrzymują świeżość przez około 2 dni, więc trzeba się spieszyć.



Masz ochotę na więcej przepisów na domowe wypieki? Podrzucam pomysły:
- Pełnoziarnista ciabatta orkiszowa
- Domowe „tekturki”, czyli przepis na chrupki chlebek przygotowany w domu
- Bardzo prostu chleb żytni razowy, który uda się chyba każdemu