
Pyszna alternatywa dla sklepowych chipsów – kilka minut roboty i domowe chipsy z piekarnika gotowe. Niestety mój piekarnik piecze dosyć nierówno i niektóre chipsy się przypiekły mniej, inne bardziej. Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz naprawdę ostrego noża lub tarki, która pozwoli Ci je pokroić na naprawdę cienkie, a nawet przezroczyste plasterki. Z podanych składników wychodzi półtorej blachy chipsów.
Wartość kaloryczna wszystkich składników potrzebnych, by przygotować chipsy z piekarnika: 509 kcal
- Białko: 5,4g
- Tłuszcz: 20,3g
- Węglowodany: 54,4g
Składniki:
- 300 g ziemniaków, najlepiej niskoskrobiowych, czyli około 2, średniej wielkości ziemniaki
- 30g oleju roślinnego, czyli około 3 łyżek
- Ulubione przyprawy – u mnie sól oraz słodka papryka
Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, jeśli chcesz, możesz je obrać.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni góra-dół.
- W trakcie nagrzewania się piekarnika, pokroić ziemniaki na ultra-cienkie plasterki – im cieńsze, tym lepiej.
- Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wlać na papier łyżkę oleju i przy pomocy pędzelka dokładnie na nim rozsmarować.
- Pokrojone plasterki ziemniaków przełożyć do miski, dolać do nich dwie łyżki oleju i posypać ulubionymi przyprawami, całość bardzo dokładnie wymieszać. Każdy plasterek ziemniaka powinien być pokryty mieszanką.
- Na papierze do pieczenia układać ziemniaki, ważne, by na siebie nie nachodziły.
- Włożyć tak przygotowane talarki do nagrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Zobacz jeszcze inne przepisy na domowe i proste przekąski:
- Domowe nachosy orkiszowe – fit przepis na nachosy, które świetnie pasują do dipów – np. czosnkowego, guacamole czy meksykańskiego.
- Dietetyczne chipsy z buraka, czyli kolejna odsłona zdrowych chipsów do chrupania
- Wege chipsy z tofu
Jeden komentarz do “Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy”