Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy

Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy

Pyszna alternatywa dla sklepowych chipsów – kilka minut roboty i domowe chipsy z piekarnika gotowe. Niestety mój piekarnik piecze dosyć nierówno i niektóre chipsy się przypiekły mniej, inne bardziej. Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz naprawdę ostrego noża lub tarki, która pozwoli Ci je pokroić na naprawdę cienkie, a nawet przezroczyste plasterki. Z podanych składników wychodzi półtorej blachy chipsów.

Wartość kaloryczna wszystkich składników potrzebnych, by przygotować chipsy z piekarnika: 509 kcal

  • Białko: 5,4g
  • Tłuszcz: 20,3g
  • Węglowodany: 54,4g

Składniki:

  • 300 g ziemniaków, najlepiej niskoskrobiowych, czyli około 2, średniej wielkości ziemniaki
  • 30g oleju roślinnego, czyli około 3 łyżek
  • Ulubione przyprawy – u mnie sól oraz słodka papryka

Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy krok po kroku

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, jeśli chcesz, możesz je obrać.
  2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni góra-dół.
  3. W trakcie nagrzewania się piekarnika, pokroić ziemniaki na ultra-cienkie plasterki – im cieńsze, tym lepiej.
  4. Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wlać na papier łyżkę oleju i przy pomocy pędzelka dokładnie na nim rozsmarować.
  5. Pokrojone plasterki ziemniaków przełożyć do miski, dolać do nich dwie łyżki oleju i posypać ulubionymi przyprawami, całość bardzo dokładnie wymieszać. Każdy plasterek ziemniaka powinien być pokryty mieszanką.
  6. Na papierze do pieczenia układać ziemniaki, ważne, by na siebie nie nachodziły.
  7. Włożyć tak przygotowane talarki do nagrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Zobacz jeszcze inne przepisy na domowe i proste przekąski:

Feel Eat

Jeden komentarz do “Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry