
Nie lubię marnować jedzenia, staram się za każdym razem maksymalnie wykorzystywać mięso oraz warzywa, które zostają mi po przygotowaniu rosołu. Tak właśnie powstał pomysł na ten pasztet drobiowy bez wątróbki – fenomenalny, z dnia na dzień coraz smaczniejszy. Jestem przekonana, że nie tylko dorosłym przypadnie do gustu, ale zajadać się nim będą również najmłodsi. Pasztet można spożywać na ciepło, jak i jako dodatek do kanapek lub przekąska na zimno.
Z podanych składników przygotujecie dość duży pasztet – około 30 centymetrów długości, czyli odpowiadający wymiarom standardowej keksówki. Pasztet drobiowy należy przechowywać w lodówce.
Składniki:
- mięso z kurczaka (około 1 kg) – u mnie udka i nogi z kurczaka
- 3-4 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- pół ugotowanego selera (korzeń)
- 2 pełne chochle rosołu
- 3 pełne łyżki bułki tartej, najlepiej domowej
- 3 jajka rozmiar L
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- Opcjonalnie szczypiorek
Pasztet drobiowy krok po kroku
- Ugotowane mięso z kurczaka dokładnie oczyścić ze skóry i chrząstek, przełożyć do miski.
- W misce umieścić również ugotowane marchewki, pietruszki oraz seler.
- Do mięsa i warzyw dolać rosół, całość zblendować.
- Do rozdrobionej masy dodać jajka oraz bułkę tartą. Całość wymieszać, a następnie doprawić do smaku sosem sojowym, solą oraz pieprzem.
- Opcjonalnie przed upieczeniem do masy można również dodać pokrojony szczypiorek.
- Blachę, najlepiej podłużną keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej nasz pasztet.
- Piec w 180 przez około 90 minut.

Jeśli szukasz inspiracji na inne dodatki do kanapek, już spieszę z pomocą!
- Uczucie sytości od samego rana oraz energię na cały dzień zapewni Ci pasta z makreli i twarożku
- Jeśli natomiast szukasz przepisu na wegetariańskie szaleństwo – polecam pastę z pomidorem i awokado
Jeden komentarz do “Pasztet drobiowy, czyli co zrobić z mięsem po rosole?”