Pasztet drobiowy, czyli co zrobić z mięsem po rosole?

Pasztet drobiowy, czyli co zrobić z mięsem po rosole?

Nie lubię marnować jedzenia, staram się za każdym razem maksymalnie wykorzystywać mięso oraz warzywa, które zostają mi po przygotowaniu rosołu. Tak właśnie powstał pomysł na ten pasztet drobiowy bez wątróbki – fenomenalny, z dnia na dzień coraz smaczniejszy. Jestem przekonana, że nie tylko dorosłym przypadnie do gustu, ale zajadać się nim będą również najmłodsi. Pasztet można spożywać na ciepło, jak i jako dodatek do kanapek lub przekąska na zimno.

Z podanych składników przygotujecie dość duży pasztet – około 30 centymetrów długości, czyli odpowiadający wymiarom standardowej keksówki. Pasztet drobiowy należy przechowywać w lodówce.

Składniki:

  • mięso z kurczaka (około 1 kg) – u mnie udka i nogi z kurczaka
  • 3-4 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • pół ugotowanego selera (korzeń)
  • 2 pełne chochle rosołu
  • 3 pełne łyżki bułki tartej, najlepiej domowej
  • 3 jajka rozmiar L
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Opcjonalnie szczypiorek

Pasztet drobiowy krok po kroku

  1. Ugotowane mięso z kurczaka dokładnie oczyścić ze skóry i chrząstek, przełożyć do miski.
  2. W misce umieścić również ugotowane marchewki, pietruszki oraz seler.
  3. Do mięsa i warzyw dolać rosół, całość zblendować.
  4. Do rozdrobionej masy dodać jajka oraz bułkę tartą. Całość wymieszać, a następnie doprawić do smaku sosem sojowym, solą oraz pieprzem.
  5. Opcjonalnie przed upieczeniem do masy można również dodać pokrojony szczypiorek.
  6. Blachę, najlepiej podłużną keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej nasz pasztet.
  7. Piec w 180 przez około 90 minut.

Jeśli szukasz inspiracji na inne dodatki do kanapek, już spieszę z pomocą!

  1. Uczucie sytości od samego rana oraz energię na cały dzień zapewni Ci pasta z makreli i twarożku
  2. Jeśli natomiast szukasz przepisu na wegetariańskie szaleństwo – polecam pastę z pomidorem i awokado

Feel Eat

Jeden komentarz do “Pasztet drobiowy, czyli co zrobić z mięsem po rosole?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry