
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i cebulką sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Najlepiej, oczywiście w moim subiektywnym odczuciu, smakuje podana z kluskami śląskimi lub kaszą, ale myślę, że ziemniaki również będą do niej smacznym dodatkiem. A gdy się znudzi, zawsze można zmieszać z makaronem (np. tagiatelle) i podawać jako pastę.
Przepis na około 4-5 porcji.
Składniki:
- Jedna polędwiczka wieprzowa, czyli około 600g
- 500g pieczarek
- 250g cebuli, czyli dwie średnie sztuki
- 200ml bulionu – u mnie bulion grzybowy
- łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany 12%, czyli około 50 gram
- Pieprz, sól
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami – przepis krok po kroku
- Dokładnie umyć i obrać pieczarki. Obrać cebulę. Pieczarki i cebulę posiekać. Ja pokroiłam pieczarki na ćwiartki lub ósemki, w zależności od ich wielkości, natomiast cebulę w piórka.
- Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i przez około 5 minut delikatnie zeszklić. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki i smażyć, powinny puścić wodę, która w ciągu kilku minut odparuje. Po tym czasie zdjąć podsmażone pieczarki z cebulą z ognia i zawartość patelni przełożyć do miski. Nie myć patelni.
- Na tą samą rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone polędwiczki i obsmażyć z obu stron. Dorzucić podsmażone pieczarki i cebulę, całość zalać bulionem, przykryć i dusić około 30 minut.
- Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić obficie pieprzem oraz mniej obficie, według uznania solą.


Jeśli masz ochotę na więcej przepisów z mięsem w roli głównej to koniecznie zobacz te poniżej:
- Pasztet drobiowy, czyli co zrobić z mięsem po rosole?
- Odchudzony gulasz, który robiłam pierwszy raz, a naprawdę każdy kawałek mięsa rozpływa się w ustach. jeden z moich TOP przepisów!
- Grillowana pierś z kurczaka w pistacjach – palce lizać.