Sałatka warzywna na Wielkanoc. Sposób na warzywa po rosole.

Sałatka warzywna na Wielkanoc. Sposób na warzywa po rosole.

Ta sałatka warzywna to mój pewniak po ugotowaniu rosołu. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego posiadam swój sposób na warzywa i mięso po rosole: zazwyczaj przygotowuję pierogi z mięsem (wykorzystuję zarówno warzywa, jak i mięso), paszteciki mięsne, sałatkę warzywną czy pasztet drobiowy.

Sałatka jest naprawdę pyszna, ze świeżym chlebem razowym smakuje najlepiej. Przy całkowitym pominięciu majonezu w przepisie, smak jest wyraźnie inny niż tradycyjnej sałatki kojarzącej mi się z domem, dlatego tylko częściowo zastąpiłam go jogurtem. Taka sałatka warzywna spokojnie możemy jeść przez kilka dni, ale musi być przechowywana w lodówce. Przepis na sporą miskę sałatki, około 8 porcji.

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 2 mniejsze pietruszki
  • 1/3 średniej wielkości selera
  • 4 jajka
  • 5 lub 6 ogórków kiszonych
  • 1 mniejsza cebula
  • puszka groszku konserwowego
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pełna duża łyżka majonezu
  • sól i pieprz

Sałatka warzywna krok po kroku

  1. Jajka ugotować na twardo. Ja wkładam do zimnej wody i gotuję przez około 8-10 minut od momentu zagotowania, następnie zalewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Żeby ograniczyć ryzyko pęknięcia jajka podczas gotowania, można dodać do wody, w której gotujecie jajka troszkę soli. Po ostygnięciu pokroić i przełożyć do miski.
  2. Pietruszkę, seler i marchewkę ugotować w osolonej wodzie, a najlepiej wykorzystać już ugotowane warzywa z rosołu. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
  3. Ogórki kiszone obrać ze skórki, drobno pokroić, umieścić w misce z resztą składników.
  4. Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej – zróbcie to dokładnie, żeby nie pozostawić dużych kawałków. Pokrojoną cebulę przełożyć do miski.
  5. Z groszku oraz kukurydzy konserwowej odlać zalewę. Przełożyć do miski.
  6. Do składników w misce należy dodać jogurt naturalny, majonez, wymieszać, a następnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Odstawić na parę godzin do lodówki, żeby sałatka warzywna miała szansę się przegryźć.

Zobacz też inne przepisy na śniadanie:

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry