
Ta sałatka warzywna to mój pewniak po ugotowaniu rosołu. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego posiadam swój sposób na warzywa i mięso po rosole: zazwyczaj przygotowuję pierogi z mięsem (wykorzystuję zarówno warzywa, jak i mięso), paszteciki mięsne, sałatkę warzywną czy pasztet drobiowy.
Sałatka jest naprawdę pyszna, ze świeżym chlebem razowym smakuje najlepiej. Przy całkowitym pominięciu majonezu w przepisie, smak jest wyraźnie inny niż tradycyjnej sałatki kojarzącej mi się z domem, dlatego tylko częściowo zastąpiłam go jogurtem. Taka sałatka warzywna spokojnie możemy jeść przez kilka dni, ale musi być przechowywana w lodówce. Przepis na sporą miskę sałatki, około 8 porcji.
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 2 mniejsze pietruszki
- 1/3 średniej wielkości selera
- 4 jajka
- 5 lub 6 ogórków kiszonych
- 1 mniejsza cebula
- puszka groszku konserwowego
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pełna duża łyżka majonezu
- sól i pieprz
Sałatka warzywna krok po kroku
- Jajka ugotować na twardo. Ja wkładam do zimnej wody i gotuję przez około 8-10 minut od momentu zagotowania, następnie zalewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Żeby ograniczyć ryzyko pęknięcia jajka podczas gotowania, można dodać do wody, w której gotujecie jajka troszkę soli. Po ostygnięciu pokroić i przełożyć do miski.
- Pietruszkę, seler i marchewkę ugotować w osolonej wodzie, a najlepiej wykorzystać już ugotowane warzywa z rosołu. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
- Ogórki kiszone obrać ze skórki, drobno pokroić, umieścić w misce z resztą składników.
- Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej – zróbcie to dokładnie, żeby nie pozostawić dużych kawałków. Pokrojoną cebulę przełożyć do miski.
- Z groszku oraz kukurydzy konserwowej odlać zalewę. Przełożyć do miski.
- Do składników w misce należy dodać jogurt naturalny, majonez, wymieszać, a następnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Odstawić na parę godzin do lodówki, żeby sałatka warzywna miała szansę się przegryźć.


Zobacz też inne przepisy na śniadanie:
- Pasta jajeczna – przepyszna, również w wersji light!
- Warstwowa sałatka z fasolą i wędzoną makrelą – również wersja dietetyczna.
- Dietetyczna sałatka z selera naciowego