Sałatka z ciecierzycą – wersja wiosenna

Sałatka z ciecierzycą – wersja wiosenna

Sałatka z ciecierzycą z dzisiejszego wpisu to dla mnie wspomnienie wiosny i lata. Świetnie nada się jako dodatek do grillowanego mięsa lub jako samodzielny, mniejszy posiłek.

Do sałatki, ze względu na obecność słonego sera feta, zazwyczaj nie dodaję już soli. Jeśli jednak uznasz, że jest za mało słona, dopraw ją do smaku. Składniki na 2-3 porcje sałatki.

Wartość kaloryczna wszystkich składników sałatki: 460kcal

Białko: 27,13g

Tłuszcz: 17,24g

Węglowodany: 45,44g

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy – może być gotowana lub wersja ułatwiona i szybsza, czyli z puszki (około 170g)
  • 1/2 długiego ogórka zielonego, czyli około 100g
  • pęczek rzodkiewki
  • 3-4 łyżki pietruszki
  • pół szalotki
  • 100g sera feta półtłustego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • pieprz do smaku

Sałatka z ciecierzycą – wiosenna – krok po kroku

  1. Ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Opcjonalnie, jeśli używasz ciecierzycy z puszki, delikatnie opłucz ją w letniej wodzie.
  2. Jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem, a następnie odstaw do przegryzienia.
  3. Rzodkiewkę, szalotkę oraz ogórka pokrój w kostkę, przesyp do miski wraz z ciecierzycą.
  4. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do miski.
  5. Warzywa w misce polej wcześniej przygotowanym sosem na bazie jogurtu. Przed podaniem posyp i wymieszaj z pietruszką.

Zobacz też przepisy na inne zdrowe sałatki:

  1. Sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado i szpinakiem
  2. Kolorowa sałatka z figami i fetą
  3. Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka, gruszką i prażonymi orzechami włoskimi

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry