
Już pisałam na blogu wiele razy, że od jakiegoś czasu przykładam większą wagę do niemarnowania jedzenia. To ciasto bananowe bez cukru lub też jak ktoś woli – chlebek bananowy, powstało właśnie zgodnie z ideą zero waste, gdy zostało mi kilka brązowych i dojrzałych bananów. Takie „przedojrzałe” banany są słodsze, więc do ciasta nie ma potrzeby dodawania cukru – daktyle również działają jako „dosładzacz”.
Do pieczenia ciasta najlepiej wykorzystać keksówkę, ja użyłam takiej o standardowej długości, czyli 30 cm. Ciasto delikatnie podrośnie podczas pieczenia.
Składniki:
- 100g mąki orkiszowej typ 1850
- 150g mąki pszennej
- 4 dojrzałe banany – muszą być naprawdę bardzo dojrzałe
- 2 jajka klasy L, najlepiej wiejski
- płaska łyżeczka sody do pieczenia
- 40g oleju
- łyżeczka cynamonu
- 60g daktyli
- 30g siemienia lnianego
- 50g orzechów laskowych
Ciasto bananowe bez cukru krok po kroku
- Na początku przygotować bakalie: posiekać orzechy laskowe oraz daktyle, wymieszać ze sobą i z siemieniem lnianym w naczyniu.
- Jajka ubić na pianę. Do jaj dodać rozdrobnione widelcem dojrzałe banany, przesiane przez sito mąki, cynamon i sodę. Całość wymieszać mikserem.
- Następnie dodać olej i wmieszać go do całej masy za pomocą miksera.
- Na końcu wsypać przygotowane wcześniej bakalie i już za pomocą łyżki, połączyć je z masą.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać ciasto.
- Piec w 180 stopniach przez około 50-60 minut.


Zobacz jeszcze inne przepisy na dietetyczne ciasta:
- Dietetyczne ciasto dyniowe – przepyszne, wilgotne i puszyste. Znacznie wyrasta podczas pieczenia, a jego smak naprawdę zachwyca.
- Ciasto czekoladowe bez cukru z dodatkiem mąki ryżowej – nie jest przesadnie słodkie, ale bije na głowę inne fit ciasta czekoladowe, które miałam okazję robić. Warto wypróbować przepis, nie zawiedziesz się!
- Orkiszowe ciasto drożdżowe – może nie zachwyca wyglądem, ale jest znakomitą alternatywą dla standardowej drożdżówki.
- Ciasto dyniowe – palce lizać, ale nie jest to w pełni odchudzona wersja, ponieważ zawiera dosyć sporo oleju, ale ten smak… jest po prostu przepyszne!