Ciasto bananowe bez cukru z bakaliami – przepis

Ciasto bananowe bez cukru z bakaliami – przepis

Już pisałam na blogu wiele razy, że od jakiegoś czasu przykładam większą wagę do niemarnowania jedzenia. To ciasto bananowe bez cukru lub też jak ktoś woli – chlebek bananowy, powstało właśnie zgodnie z ideą zero waste, gdy zostało mi kilka brązowych i dojrzałych bananów. Takie „przedojrzałe” banany są słodsze, więc do ciasta nie ma potrzeby dodawania cukru – daktyle również działają jako „dosładzacz”.

Do pieczenia ciasta najlepiej wykorzystać keksówkę, ja użyłam takiej o standardowej długości, czyli 30 cm. Ciasto delikatnie podrośnie podczas pieczenia.

Składniki:

  • 100g mąki orkiszowej typ 1850
  • 150g mąki pszennej
  • 4 dojrzałe banany – muszą być naprawdę bardzo dojrzałe
  • 2 jajka klasy L, najlepiej wiejski
  • płaska łyżeczka sody do pieczenia
  • 40g oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • 60g daktyli
  • 30g siemienia lnianego
  • 50g orzechów laskowych

Ciasto bananowe bez cukru krok po kroku

  1. Na początku przygotować bakalie: posiekać orzechy laskowe oraz daktyle, wymieszać ze sobą i z siemieniem lnianym w naczyniu.
  2. Jajka ubić na pianę. Do jaj dodać rozdrobnione widelcem dojrzałe banany, przesiane przez sito mąki, cynamon i sodę. Całość wymieszać mikserem.
  3. Następnie dodać olej i wmieszać go do całej masy za pomocą miksera.
  4. Na końcu wsypać przygotowane wcześniej bakalie i już za pomocą łyżki, połączyć je z masą.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać ciasto.
  6. Piec w 180 stopniach przez około 50-60 minut.

Ciasto bananowe bez cukru

Zobacz jeszcze inne przepisy na dietetyczne ciasta:

  • Dietetyczne ciasto dyniowe – przepyszne, wilgotne i puszyste. Znacznie wyrasta podczas pieczenia, a jego smak naprawdę zachwyca.
  • Ciasto czekoladowe bez cukru z dodatkiem mąki ryżowej – nie jest przesadnie słodkie, ale bije na głowę inne fit ciasta czekoladowe, które miałam okazję robić. Warto wypróbować przepis, nie zawiedziesz się!
  • Orkiszowe ciasto drożdżowe – może nie zachwyca wyglądem, ale jest znakomitą alternatywą dla standardowej drożdżówki.
  • Ciasto dyniowe – palce lizać, ale nie jest to w pełni odchudzona wersja, ponieważ zawiera dosyć sporo oleju, ale ten smak… jest po prostu przepyszne!

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry