Pomysły na dietetyczne ciasto – cztery przepisy na fit ciasto

Pomysły na dietetyczne ciasto – cztery przepisy na fit ciasto

Poniżej znajdziesz pomysły na dietetyczne ciasto – moje najlepsze, cztery przepisy, w których zastosowałam kilka trików. Po pierwsze, za każdym razem, przygotowując fit ciasto, staram się zastępować część cukru owocami. Mogą to być albo suszone owoce (np. daktyle czy śliwki, które przed zblendowaniem, należy najpierw namoczyć) albo świeże owoce, np. banany. Po drugie, w przepisach staram się wykorzystywać inną mąkę niż oczyszczoną pszenną – najbardziej lubię korzystać z mąki orkiszowej w typie 1850. Należy pamiętać, że taka mąka będzie wchłaniać więcej składników płynnych naszej masy, dlatego często przekładając przepis „normalny” na dietetyczny, należy dodać trochę więcej mleka, wody czy jajek. Po trzecie – wykorzystuje sezonowe owoce i warzywa: ciasto z dyni jesienią smakuje doskonale, podobnie jak ciasto biszkoptowe z truskawkami latem.

Ciasto czekoladowe nie musi być bombą kaloryczną!

  1. Ciasto czekoladowe bez cukru

Wartość kaloryczna jednego kawałka (1/10 ciasta): 160kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 1,95g
Węglowodany: 30,1g

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej lub typ 720 – wtedy ciasto będzie mniej zbite
  • 1 szklanka mąki ryżowej, czyli około 150-160g
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 70g daktyli suszonych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki malin lub jagód lub mix tych owoców 

Zmieszać ze sobą suche składniki, czyli dwa rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia. Z suszonych daktyli wyciągnąć pestki i pokroić na drobniejsze kawałki, potem zalać mlekiem i pozostawić na 30-60minut. Po tym czasie wlać mleko z daktylami do blendera, wkroić 2 banany i wszystko zmiksować na gładką masę. Do masy tej dodać jajka i całość ubić mikserem. Po mieszanki suchych składników dodać lejącą masę, zmiksować i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce, piec 40-45 minut w 180 stopniach. Najlepiej do pieczenia użyć keksówki. 

Pomysły na dietetyczne ciasto – wykorzystaj warzywa i owoce sezonowe!

2. Zdrowsze ciasto dyniowe

Jeden kawałek, czyli 1/10 blachy to 186,4kcal
Białko: 4,8g
Tłuszcz: 6,4g
Węglowodany: 27,2g

Składniki:

  • 2 szklanki pieczonej dyni (użyłam hokkaido)
  • szklanka mąki (najlepiej orkiszowej), czyli 140g
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy (można dodać ziarenka z laski wanilii i dodatkowo jedną łyżkę brązowego cukru)
  • 50g oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Cukier brązowy i cukier waniliowy upić z jajkami aż do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy stopniowo upieczoną dynię, miksujemy dalej, na końcu dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia oraz olej roślinny i wszystko mieszamy łyżką. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Zdrowsze ciasto drożdżowe – wykorzystaj mąkę pełnoziarnistą

3. Pełnoziarniste orkiszowe ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka tej mąki do zaczynu z drożdży
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka 1,5-2%
  • łyżka ksylitolu 
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 duże jajka (najlepiej ekologiczne)
  • parę kropel olejku waniliowego

Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, troszkę ksylitolu i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aż wyrośnie. Do miski wsypać mix mąk, olej kokosowy, olejek waniliowy. Dokładnie ubić jaja z cukrem, dodać do mąk i reszty składników, na końcu dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić (około 10 minut i ręka boli tak bardzo, jakby miała zaraz odpaść) , odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny lub dłużej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i odstawić na 40 minut. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. W żadnym wypadku podczas pieczenia nie otwierać piekarnika!

Pomysły na dietetyczne ciasto: wykorzystaj suszone owoce, zastępując część cukru z przepisu

4. Ciasto z daktylami i cynamonem

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 60g cukru trzcinowego
  • 220g mąki pszennej, ale można dać 100g pszennej i 100g pełnoziarnistej
  • 200g daktyli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/5 szklanki oleju
  • szczypta soli

Daktyle umieścić w miseczce, zalać je ciepłą wodą i odstawić na około godzinę, aż zmiękną.Miękkie daktyle zmiksować blenderem na jednolitą masę z olejem i cynamonem. Jajka rozbić i do jednej, większej miski wbić białka, a w szklance umieścić żółtka – będą potrzebne później. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do białek dodać cukier trzcinowy, miksować do momentu, aż masa zacznie się delikatnie błyszczeć. Cały czas miksując, dodawaj po kolei żółtka. Gdy żółtka zmieszają się dokładnie z masą, należy na najmniejszych obrotach delikatnie wmiksować zblendowane daktyle z olejem i cynamonem. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – w tym punkcie najlepiej nie używać już miksera, a wmieszać je bardzo delikatnie łyżką. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 450 minut lub do tzw. “suchego patyczka”.

Ciasto z daktylami i z cynamonem

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry