
Dzisiaj na tapecie ziemniak i moje ulubione przepisy z jego wykorzystaniem. Sprawdź najlepsze przepisy z ziemniakami, zarówno na obiad, jak i szybką i pyszną przekąskę.
Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy
Wartość kaloryczna wszystkich składników potrzebnych, by przygotować chipsy z piekarnika: 509 kcal
- Białko: 5,4g
- Tłuszcz: 20,3g
- Węglowodany: 54,4g
Składniki:
- 300 g ziemniaków, najlepiej niskoskrobiowych, czyli około 2, średniej wielkości ziemniaki
- 30g oleju roślinnego, czyli około 3 łyżek
- Ulubione przyprawy – u mnie sól oraz słodka papryka
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, jeśli chcesz, możesz je obrać.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni góra-dół.
- W trakcie nagrzewania się piekarnika, pokroić ziemniaki na ultra-cienkie plasterki – im cieńsze, tym lepiej.
- Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wlać na papier łyżkę oleju i przy pomocy pędzelka dokładnie na nim rozsmarować.
- Pokrojone plasterki ziemniaków przełożyć do miski, dolać do nich dwie łyżki oleju i posypać ulubionymi przyprawami, całość bardzo dokładnie wymieszać. Każdy plasterek ziemniaka powinien być pokryty mieszanką.
- Na papierze do pieczenia układać ziemniaki, ważne, by na siebie nie nachodziły.
- Włożyć tak przygotowane talarki do nagrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Przepisy z ziemniakami – Frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym. Można go łatwo i szybko przygotować mieszając mały kubek jogurtu naturalnego (około 150g) z ząbkiem czosnku, łyżeczką majonezu. Na koniec należy jeszcze dodać sól i pierz do smaku i gotowe. Polecam przygotować taką ilość, jaką uda się od razu zjeść – podobnie jak każde frytki, i te, nie smakują tak dobrze jak dłużej poleżą. Najlepiej pałaszować na ciepło.
Składniki:
- 500-600g ziemniaków
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany), sól i pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj – używam do tego świeżej gąbki, żeby mieć pewność, że na ziemniakach nie pozostanie piasek i inne nieczystości. Możesz również kupić myte ziemniaki, wtedy wystarczy je opłukać.
- Ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki. Ja zazwyczaj wybieram ćwiartki (przy mniejszych ziemniakach), a przy większych kroję je na 6-8 części.
- Następnie wybierz ulubione przyprawy. Posyp nimi ziemniaki dość obficie, a następnie polej je dwiema łyżkami oleju roślinnego. Całość dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej frytki tak, żeby nie stykały się ze sobą.
- Włóż blachę z frytkami do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut, a następnie podnieś temperaturę do 220 stopni, aż do momentu zrobienia się na nich skórki.
- Podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Przepisy z ziemniakami – Pieczone ziemniaki z odchudzonym gzikiem
Wartość kaloryczna jednej porcji: 383kcal
- Białko: 21g
- Tłuszcz: 3,3g
- Węglowodany: 67,7g
Składniki:
- 250g twarogu (u mnie półtłusty)
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- cały duży pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- ziemniaki (około 10-12 sztuk)
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i owijamy w sreberko, następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy do niego zawinięte ziemniaki na około 40-60 minut. Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Mieszamy widelcem twaróg, jogurt, posiekany szczypiorek oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Babka ziemniaczana z cukinią, czyli odchudzona babka ziemniaczana
Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której część ziemniaków zastąpiłam cukinią. Babka tradycyjna, w porównaniu do tej odchudzonej jest dużo bardziej zbita i klejąca się. Z podanych przeze mnie składników wychodzą 4 porcje.
Wartość kaloryczna jednej porcji: 333kcal
- Białko: 11,75g
- Tłuszcz: 7,725g
- Węglowodany: 56,625g
Składniki:
- 1kg obranych ziemniaków
- 200g cebuli
- 650g cukinii
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki, cebulę i nieobraną cukinię zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Można to zrobić na tarce, ja to robię korzystając z maszyny wielofunkcyjnej, a następnie dokładnie blenduję.
2. Dodać jajka oraz olej, dokładnie wymieszać.
3. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
4. Masę przelać do naczynia żaroodpornego i piec przez 55 minut w 180 stopniach, a następnie zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż do zrobienia się skórki.
5. Najlepiej podawać z maślanką.

Przepisy z ziemniakami – Szare kluski z ziemniaków z okrasą z wędzonej piersi kurczaka
Składniki:
- 750g ziemniaków po obraniu, czyli około 1kg ziemniaków przed obraniem
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Jajko rozmiar L
- Płaska łyżeczka soli
- 130g wędzonej piersi z kurczaka
- Jedna cebula, czyli około 120g
- 1 łyżka oleju
- Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, a przy pomocy bawełnianej ściereczki lub woreczka odciskamy z nich wodę. Odsączone ziemniaki nie powinny być całkowicie suche, ale ten etap trzeba wykonać dokładnie, żeby ciasto nie było zbyt lejące. Wody po ziemniakach nie wylewamy, a odstawiamy na 15-20 minut.
- Wodę po odcedzeniu ziemniaków delikatnie zlewamy – na dnie powinna osadzić się skrobia, którą należy w całości dodać do startych ziemniaków.
- Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a następnie całość mieszamy.
- W dużym garnku do wrzenia doprowadzamy lekko osoloną wodę. Małymi porcjami za pomocą łyżki do gotującej się wody dodajemy masę ziemniaczaną. Po około 4 minutach należy je delikatnie przemieszać, ponieważ lubią się przykleić do dna garnka. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze około 8 minut, po upływie tego czasu wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Wszystkie czynności powtarzamy, aż do wykorzystanie ciasta.
- Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju, a następnie cebulę i podsmażamy. W tym czasie kroimy także w kostkę pierś z kurczaka, którą dorzucamy do smażącej się cebuli. Całość powinna razem spędzić na patelni około 10 minut.
- Ugotowane kluski podajemy z okrasą.
