Przepisy z ziemniakami – ziemniak w roli głównej

Przepisy z ziemniakami – ziemniak w roli głównej

Dzisiaj na tapecie ziemniak i moje ulubione przepisy z jego wykorzystaniem. Sprawdź najlepsze przepisy z ziemniakami, zarówno na obiad, jak i szybką i pyszną przekąskę.

Chipsy z piekarnika – przepis na domowe chipsy

Wartość kaloryczna wszystkich składników potrzebnych, by przygotować chipsy z piekarnika: 509 kcal

  • Białko: 5,4g
  • Tłuszcz: 20,3g
  • Węglowodany: 54,4g

Składniki:

  • 300 g ziemniaków, najlepiej niskoskrobiowych, czyli około 2, średniej wielkości ziemniaki
  • 30g oleju roślinnego, czyli około 3 łyżek
  • Ulubione przyprawy – u mnie sól oraz słodka papryka

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, jeśli chcesz, możesz je obrać.
  2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni góra-dół.
  3. W trakcie nagrzewania się piekarnika, pokroić ziemniaki na ultra-cienkie plasterki – im cieńsze, tym lepiej.
  4. Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wlać na papier łyżkę oleju i przy pomocy pędzelka dokładnie na nim rozsmarować.
  5. Pokrojone plasterki ziemniaków przełożyć do miski, dolać do nich dwie łyżki oleju i posypać ulubionymi przyprawami, całość bardzo dokładnie wymieszać. Każdy plasterek ziemniaka powinien być pokryty mieszanką.
  6. Na papierze do pieczenia układać ziemniaki, ważne, by na siebie nie nachodziły.
  7. Włożyć tak przygotowane talarki do nagrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Chipsy z piekarnika. Przepisy z ziemniakami w roli głównej.

Przepisy z ziemniakami – Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym. Można go łatwo i szybko przygotować mieszając mały kubek jogurtu naturalnego (około 150g) z ząbkiem czosnku, łyżeczką majonezu. Na koniec należy jeszcze dodać sól i pierz do smaku i gotowe. Polecam przygotować taką ilość, jaką uda się od razu zjeść – podobnie jak każde frytki, i te, nie smakują tak dobrze jak dłużej poleżą. Najlepiej pałaszować na ciepło.

Składniki:

  • 500-600g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany), sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj – używam do tego świeżej gąbki, żeby mieć pewność, że na ziemniakach nie pozostanie piasek i inne nieczystości. Możesz również kupić myte ziemniaki, wtedy wystarczy je opłukać.
  2. Ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki. Ja zazwyczaj wybieram ćwiartki (przy mniejszych ziemniakach), a przy większych kroję je na 6-8 części.
  3. Następnie wybierz ulubione przyprawy. Posyp nimi ziemniaki dość obficie, a następnie polej je dwiema łyżkami oleju roślinnego. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej frytki tak, żeby nie stykały się ze sobą.
  5. Włóż blachę z frytkami do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut, a następnie podnieś temperaturę do 220 stopni, aż do momentu zrobienia się na nich skórki.
  6. Podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Frytki z piekarnika – przepis na zdrowe frytki. Przepisy z ziemniakami.

Przepisy z ziemniakami – Pieczone ziemniaki z odchudzonym gzikiem

Wartość kaloryczna jednej porcji: 383kcal

  • Białko: 21g
  • Tłuszcz: 3,3g
  • Węglowodany: 67,7g

Składniki:

  • 250g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • cały duży pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • ziemniaki (około 10-12 sztuk)

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i owijamy w sreberko, następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy do niego zawinięte ziemniaki na około 40-60 minut. Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Mieszamy widelcem twaróg, jogurt, posiekany szczypiorek oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Babka ziemniaczana z cukinią, czyli odchudzona babka ziemniaczana

Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której część ziemniaków zastąpiłam cukinią. Babka tradycyjna, w porównaniu do tej odchudzonej jest dużo bardziej zbita i klejąca się. Z podanych przeze mnie składników wychodzą 4 porcje.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 333kcal

  • Białko: 11,75g
  • Tłuszcz: 7,725g
  • Węglowodany: 56,625g

Składniki:

  • 1kg obranych ziemniaków
  • 200g cebuli
  • 650g cukinii
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Obrane ziemniaki, cebulę i nieobraną cukinię zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Można to zrobić na tarce, ja to robię korzystając z maszyny wielofunkcyjnej, a następnie dokładnie blenduję.

2. Dodać jajka oraz olej, dokładnie wymieszać.

3. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

4. Masę przelać do naczynia żaroodpornego i piec przez 55 minut w 180 stopniach, a następnie zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż do zrobienia się skórki.

5. Najlepiej podawać z maślanką.

Przepisy z ziemniakami – Szare kluski z ziemniaków z okrasą z wędzonej piersi kurczaka

Składniki:

  • 750g ziemniaków po obraniu, czyli około 1kg ziemniaków przed obraniem
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Jajko rozmiar L
  • Płaska łyżeczka soli
  • 130g wędzonej piersi z kurczaka
  • Jedna cebula, czyli około 120g
  • 1 łyżka oleju
  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, a przy pomocy bawełnianej ściereczki lub woreczka odciskamy z nich wodę. Odsączone ziemniaki nie powinny być całkowicie suche, ale ten etap trzeba wykonać dokładnie, żeby ciasto nie było zbyt lejące. Wody po ziemniakach nie wylewamy, a odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Wodę po odcedzeniu ziemniaków delikatnie zlewamy – na dnie powinna osadzić się skrobia, którą należy w całości dodać do startych ziemniaków.
  3. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a następnie całość mieszamy.
  4. W dużym garnku do wrzenia doprowadzamy lekko osoloną wodę. Małymi porcjami za pomocą łyżki do gotującej się wody dodajemy masę ziemniaczaną. Po około 4 minutach należy je delikatnie przemieszać, ponieważ lubią się przykleić do dna garnka. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze około 8 minut, po upływie tego czasu wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.
  5. Wszystkie czynności powtarzamy, aż do wykorzystanie ciasta.
  6. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju, a następnie cebulę i podsmażamy. W tym czasie kroimy także w kostkę pierś z kurczaka, którą dorzucamy do smażącej się cebuli. Całość powinna razem spędzić na patelni około 10 minut.
  7. Ugotowane kluski podajemy z okrasą.
Szare kluski z okrasą z wędzonej piersi z kurczaka. Przepisy z ziemniakami.

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry