
Te chrupiące pestki dyni powstała jako alternatywa do niezdrowych przekąsek do chrupania w tracie oglądania filmu czy czytania książki. Tak przygotowane pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.
Składniki:
- 100 g pestek dyni
- łyżka sosu sojowego
- mieszanka ulubionych przypraw, u mnie: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki wędzonej oraz pół łyżeczki suszonego czosnku
Chrupiące pestki dyni krok po kroku
- Wymieszać wszystkie przyprawy z łyżką sosu sojowego, powinna powstać dosyć gęsta mieszanka.
- Dokładnie wymieszać pestki dyni z przygotowaną wcześniej mieszanką.
- Rozgrzać patelnię, na gorącą patelnię wrzucić pestki dyni i prażyć na średnim ogniu, często mieszając. Pestki dyni powinny zacząć delikatnie pęcznieć oraz lekko skwierczeć.

Zobacz też inne przepisy na zdrowe przekąski – 5 pomysłów na zdrowe przekąski.
Fajny pomysł na przekąskę. Pozdrawiam 🙂