Chrupiące pestki dyni – zdrowa przekąska

Chrupiące pestki dyni – zdrowa przekąska

Te chrupiące pestki dyni powstała jako alternatywa do niezdrowych przekąsek do chrupania w tracie oglądania filmu czy czytania książki. Tak przygotowane pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.

Składniki:

  • 100 g pestek dyni
  • łyżka sosu sojowego
  • mieszanka ulubionych przypraw, u mnie: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki wędzonej oraz pół łyżeczki suszonego czosnku

Chrupiące pestki dyni krok po kroku

  1. Wymieszać wszystkie przyprawy z łyżką sosu sojowego, powinna powstać dosyć gęsta mieszanka.
  2. Dokładnie wymieszać pestki dyni z przygotowaną wcześniej mieszanką.
  3. Rozgrzać patelnię, na gorącą patelnię wrzucić pestki dyni i prażyć na średnim ogniu, często mieszając. Pestki dyni powinny zacząć delikatnie pęcznieć oraz lekko skwierczeć.

Zobacz też inne przepisy na zdrowe przekąski – 5 pomysłów na zdrowe przekąski.

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry