
Omlet twarogowy w smaku przypomina trochę mój ulubiony omlet biszkoptowy – jest słodki i bardzo puszysty. Dzięki dodatkowi twarogu zawiera on więcej białka i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Przygotowanie omletu twarogowego zajmie Ci około 15-20 minut.
Jeśli macie ochotę na więcej pomysłów na omlet na śniadanie lub deser, zobaczcie wpis: „5 pomysłów na dietetyczny omlet na słodko”.
Składniki:
- 2 jajka (oddzielnie białka oraz oddzielnie żółtka)
- 35g mąki, czyli około 2 pełnych łyżek
- 20g brązowego cukru
- 120g twarogu
- ekstrakt z wanilii, ilość zależy od intensywności ekstraktu
- 50 ml wody gazowanej, czyli około 1/5 szklanki
- łyżeczka oleju roślinnego – do posmarowania patelni
- dowolne ulubione owoce, u mnie banan i kiwi
- szczypta soli
Omlet twarogowy krok po kroku
- Rozbić jajka – oddzielnie białko i żółtka. Do białka dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Poprawnie ubita piana po odwróceniu miski „do górny nogami” nie powinna się przemieścić i wypłynąć.
- Do żółtek wkruszyć biały ser, dodać mąkę, cukier, wodę gazowaną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie ze sobą wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać i delikatnie wmieszać małe porcje piany z białek.
- Na pa patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz nałożyć ciasto, od razu przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu. Po upływie około 5 minut przerzucić omlet na drugą stronę za pomocą łopatki i smażyć przez kolejne 3-4 minuty już bez pokrywki.
- Obrać i pokroić ulubione owoce.
- Omlet przełożyć na talerz, udekorować ulubionymi owocami. Opcjonalnie można go polać jogurtem naturalnym lub też syropem z agawy czy syropem klonowym, choć sam w sobie jest już dość słodki.
