Omlet twarogowy z owocami – fit omlet z twarogiem

Omlet twarogowy z owocami – fit omlet z twarogiem

Omlet twarogowy w smaku przypomina trochę mój ulubiony omlet biszkoptowy – jest słodki i bardzo puszysty. Dzięki dodatkowi twarogu zawiera on więcej białka i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Przygotowanie omletu twarogowego zajmie Ci około 15-20 minut.

Jeśli macie ochotę na więcej pomysłów na omlet na śniadanie lub deser, zobaczcie wpis: “5 pomysłów na dietetyczny omlet na słodko”.

Składniki:

  • 2 jajka (oddzielnie białka oraz oddzielnie żółtka)
  • 35g mąki, czyli około 2 pełnych łyżek
  • 20g brązowego cukru
  • 120g twarogu
  • ekstrakt z wanilii, ilość zależy od intensywności ekstraktu
  • 50 ml wody gazowanej, czyli około 1/5 szklanki
  • łyżeczka oleju roślinnego – do posmarowania patelni
  • dowolne ulubione owoce, u mnie banan i kiwi
  • szczypta soli

Omlet twarogowy krok po kroku

  1. Rozbić jajka – oddzielnie białko i żółtka. Do białka dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Poprawnie ubita piana po odwróceniu miski “do górny nogami” nie powinna się przemieścić i wypłynąć.
  2. Do żółtek wkruszyć biały ser, dodać mąkę, cukier, wodę gazowaną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie ze sobą wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  3. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać i delikatnie wmieszać małe porcje piany z białek.
  4. Na pa patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący tłuszcz nałożyć ciasto, od razu przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu. Po upływie około 5 minut przerzucić omlet na drugą stronę za pomocą łopatki i smażyć przez kolejne 3-4 minuty już bez pokrywki.
  5. Obrać i pokroić ulubione owoce.
  6. Omlet przełożyć na talerz, udekorować ulubionymi owocami. Opcjonalnie można go polać jogurtem naturalnym lub też syropem z agawy czy syropem klonowym, choć sam w sobie jest już dość słodki.

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry