
Domowe pełnoziarniste krakersy to świetna alternatywa dla tych kupnych – mieszamy i zagniatamy kilka składników, wkładamy do piekarnika i zdrowa przekąska do chrupania podczas wieczornego seansu gotowa. Krakersy, szczególnie cienko rozwałkowane, lubią się przypalać, dlatego najlepiej mieć na nie oko podczas pieczenia.
Z podanych składników wychodzą dwie blachy krakersów, czyli jedna, średniej wielkości miska.
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 1109 kcal
- Białko: 31,4g
- Tłuszcz: 60g
- Węglowodany: 111g
Składniki:
- 100g mąki pełnoziarnistej typ 1800 lub 2000
- 50g mąki pszennej typ 650
- 30g sezamu
- 20g łuskanego ziarna słonecznika
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju roślinnego, czyli około 30g
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
Pełnoziarniste krakersy – przepis krok po kroku
- Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce, dodać olej, a następnie należy stopniowo dodawać ciepłą wodę. Ilość wody, którą pochłonie ciasto zależy od użytej mąki, jej stopnia wilgotności oraz typu. Najlepiej dodawać wodę mniejszymi porcjami, jednocześnie zagniatając ciasto i sprawdzając, czy potrzebujemy wlać jej jeszcze więcej.

2. Zagniecione ciasto delikatnie obsypać mąką, przykryć czystą ściereczką, by nie obeschło i odstawić na około 20-30 minut.

3. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta. Stolnicę lub blat kuchenny należy delikatnie podsypać mąką, by ciasto do niego nie przywarło. Ciasto musi być rozwałkowane jak najcieniej, najlepiej na około 1mm. Z placka możemy wyciąć dowolne kształty – ja postanowiłam pokroić go na trójkąty.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać i ułożyć na niej wycięte krakersy. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec krakersy około 10-12 minut, w zależności od ich grubości.
UWAGA! Krakersy łatwo się przypalają, w czasie ich pieczenia należy co jakiś czas na nie spoglądać.

5. Pełnoziarniste krakersy gotowe!

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na zdrowe przekąski to koniecznie zajrzyj poniżej:
- Dietetyczne chipsy z buraka
- Bezglutenowe biszkopty przygotowane na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
- Wegetariańskie chipsy z tofu