
Nie będę kłamać, że te wegetariańskie nuggetsy smakuję jeden do jednego jak ich mięsna wersja. Nawet nie powinno się ich do siebie porównywać. Za to nie oszukam Was pisząc, że są genialne i zachwycają nawet osoby uwielbiające mięso! A wszystko to dzięki mieszance aromatycznych, orientalnych przypraw – im więcej przypraw, tym lepiej!
Inne przepisy na potrawy bez mięsa znajdziecie w poście „10 pomysłów na wegetariański obiad”.
Składniki:
- Jeden mały kalafior – około 400g
- Jajko
- 2 łyżki, czyli około 25 gram mąki sojowej lub z ciecierzycy
- 2 szklanki płatków kukurydzianych, czyli około 90 gram
- 50ml wody
- Ulubione przyprawy – ilość według uznania, u mnie papryka słodka, kolendra, kmin rzymski mielony, chilli, czosnek, papryka wędzona, sól
Wegetariańskie nuggetsy z kalafiora – przepis krok po kroku
- Płatki kukurydziane zmielić w blenderze lub włożyć do plastikowej torebki strunowej i dokładnie rozgnieść za pomocą wałka do ciasta albo szklanej butelki. Nie powinny one być całkowicie sypkie, ale dosyć porządnie rozdrobione. Pozostawienie większej ilości dużych kawałków płatków może skutkować problemami z ich przyklejeniem się do kalafiora podczas panierowania.
- Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i dokładnie umyć. Kalafiora przełożyć do garnka i zalać go wodą, a następnie dodać pół łyżeczki soli. Ugotować kalafiora al dente, czyli na półtwardo. Powinien się gotować około 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Kalafiora odcedzić na sitku i pozostawić do wystygnięcia.
- Przygotować mieszankę, w której będziemy panierować kalafiora. W misce połączyć jajko, mąkę orkiszową lub sojową, wodę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsta – należy dodać więcej wody.

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek kalafiora dokładnie obtoczyć w płynnej masie z przyprawami, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układać na blaszce, zachowując delikatne odstępy między nimi.

5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć nuggetsy i piec około 15 minut lub do momentu, aż się delikatnie przyrumienią. Nuggetsy najlepiej smakują z dipami.

