Niskowęglowodanowa pizza na brokułowym spodzie z łososiem, pieczarkami i parmezanem

Niskowęglowodanowa pizza na brokułowym spodzie z łososiem, pieczarkami i parmezanem
Za oknem piękna pogoda, więc jestem tu tylko na chwilę, żeby podzielić się z Wami moim nowym odkryciem. Kiedyś na forum sportowo dyskusyjnym znalazłam przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie, zrobiłam ją ,ale nie byłam jakoś specjalnie zachwycona, mimo że lubię to warzywo. Ostatnio chciałam powtórzyć eksperyment, ale tym razem z innymi dodatkami i z brokułem zamiast kalafiora, wyszło naprawdę dobrze!  Nie do się ukryć, że pizza smakuje inaczej, ale nadal dobrze! Moja mama, gdy spróbowała była zachwycona i powiedziała, że to idealna przystawka na jakaś imprezę. Z podanych składników wyszła mi cała blacha pizzy, czyli około 6 porcji, można użyć więcej sera, ale ja chciałam, żeby to był przepis bardziej light 🙂 Doskonały przepis na dietę niskowęglowodanową (low carb).  Muszę postarać się znacznie więcej gotować, upały mnie rozleniwiają. Od października zaczną się studia i już nie będę mieć tyle czasu na siedzenie w kuchni…

Przepis na pizzę niskowęglowodanową

Składniki:

  • mały brokuł
  • jajko klasy M
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 7 łyżek otrąb
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 50 g parmezanu
  • 6 pieczarek
  • 250 g łososia
  • przyprawy: zioła prowansalskie, suszona cebula, czosnek granulowany, sól, pieprz.

Pizza na brokułowym spodzie krok po kroku

Brokuły ugotować w osolonej wodzie.

Rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków, gdy ostygną dodać otręby, jajko i startą mozzarellę. Przyprawić : solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i suszoną cebulą.

Masę odstawić na minimum 5 minut. Potem wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wyłożyć masę i  rozetrzeć palcami na średniej grubości placek. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut do 230-250 stopni, aż spód będzie zwarty i lekko zbrązowieje. W tym czasie przygotować dodatki i sos.

Jeśli macie pomidory całe lub krojone w puszce, potraktujcie je blenderem. Tutaj idealnie sprawdzi się świeża bazylia – trzeba pokroić ją na mniejsze kawałki, 4-6 ząbków czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos lubicie) przecisnąć przez praskę, wszystko dodać do pomidorów i odstawić żeby się przegryzło.

Łososia dokładnie umyć, pokroić na cienkie paski, opruszyć solą i pieprzem i usmażyć lub zgrillować na patelni bez tłuszczu.

Pieczarki obrać ze skórek, pokroić w paski i poddusić z dodatkiem ziół do pizzy lub samym pieprzem na patelni teflonowej.

Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Teraz pora na dodatki ! 🙂 Wyjmujemy z piekarnika już podpieczony spód.

Nadkładamy na niego sos pomidorowy.

Na sos położyć podduszone pieczarki.

Na to podpieczonego łososia.

Wszystko opruszyć startym na grubych oczkach serem. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut do 220 stopni ,aż ser się zapiecze. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją wziąć w rękę.

Feel Eat

17 myśli w temacie “Niskowęglowodanowa pizza na brokułowym spodzie z łososiem, pieczarkami i parmezanem

  1. ten spód mnie zaintrygował 🙂 pyszne dodatki wybrałaś 🙂
    pizza jak najbardziej do spróbowania, tylko już po upałach 🙂

  2. Dzisiaj zrobiłam pizze na obiadek i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest pyszna-goraco polecam

  3. Przepis wypróbowałam-pizza wyszła przeeeepyszna! Z racji tego, że nie przepadam za łososiem zastąpiłam go kurczakiem ale myślę,że jest to ciekawa alternatywa. Pizza zniknęła z blachy w 5 min, a mina zadowolonego i najedzonego męża- bezcenna 🙂

  4. Pizza ok. Zamiast łososia dałam dorsza i wędzoną makrelę. Najedzeni i zadowoleni 🙂

  5. Wyszła pyszna, tylko zamiast ryby położyłam pierś z indyka, napewno powtórze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry