Wegetariańska zapiekanka z kotletów sojowych

Wegetariańska zapiekanka z kotletów sojowych

Chciałam przygotować coś nowego z brokuła zalegającego od dłuższego czasu w lodówce, wyszła pyszna wegetariańska zapiekanka! Soja jest dobrym źródłem białka, taka zapiekanka z dodatkiem kaszy może stworzyć pełnowartościowy posiłek. By danie było bardziej „light”, ser żółty zastąpiłam jajkiem wymieszanym z jogurtem. Należy jednak pamiętać, żeby nie używać jogurtu 0% do obróbki termicznej, bo jest duże prawdopodobieństwo, że jogurt skwaśnieje. Przepis dla jednej osoby.

Jeśli szukasz przepisów na inne wegetariańskie dania, koniecznie sprawdź wpis: „10 pomysłów na wegetariański obiad”.

Składniki:

  • 6-7 kotletów sojowych
  • 1/3 brokuła
  • 5-6 dużych pieczarek
  • mały kubek jogurtu naturalnego, ale nie 0%
  • jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wegetariańska zapiekanka krok po kroku

Kotlety sojowe ugotować w wodzie doprawionej solą i najlepiej suszonymi warzywami, ale trochę krócej niż podane jest w przepisie na opakowaniu kotletów sojowych. Kotlety można pokroić lub nie, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Brokuły podzielone na mniejsze kawałki ugorować w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na kawałki i poddusić na suchej patelni z ziołami prowansalskimi. Ułożyć brokuły i pieczarki na kotletach sojowych.

Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, solą i pieprzem, następnie polać warzywa i zapiekać przez 20-25 minut w piekarnik nagrzanym do 180 stopni.

Feel Eat

12 myśli w temacie “Wegetariańska zapiekanka z kotletów sojowych

  1. Często robię obiadowe zapiekanki ( w identycznym naczyniu swoją drogą ;P), ta wersja bardzo mi do gustu przypadła, kotletów sojowych ze 100 lat nie jadłam ;]

  2. Kotlety sojowe jadłam tylko raz, chyba z 6 lat temu, więc nawet nie pamiętam ich smaku 😀 Zapiekanka wygląda smakowicie, więc chyba się skuszę na ich zakup 😉

  3. Wow, mam wszystkie składniki! Sytuacja niecodzienna, bo zawsze mi czegoś brakuje. To znak, że muszę zrobić dziś na obiad twoją zapiekankę 🙂

  4. wlasnie zastanawialam sie co by tu upichcic z kotletow i brokula , zastanawialam sie nad tortilla ale teraz widze , ze moje plany sie zmienia , skladniki są nic tylk ogotowac ! 🙂

  5. hahah wiem, wiem była przecena, tak rzadko z niego korzystam! Ty pewnie do swoich śniadaniowych wariacji wykorzystujesz je znacznie częściej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry