*Ze strony Sante o indeksie glikemicznym:
Indeks glikemiczny pozwala na określenie, czy określone produkty szybko, średnio czy wolno podwyższają poziom glukozy (cukru) we krwi i tym samym wpływają na ilość wytwarzanej insuliny. Im szybciej produkt ulega rozkładowi, tym wyższa wartość indeksu.
Największy wzrost poziomu cukru we krwi obserwuje się po spożyciu czystej glukozy. Wszystkie inne produkty, które zawierają równoważną wagowo ilość węglowodanów, powodują znacznie mniejsze zmiany poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny glukozy przyjęto jako 100, a dla wszystkich innych produktów mieści się on w przedziale 0 -100, w zależności od ich wpływu na glikemię.
Składniki:
- jeden średni dojrzały banan
- 3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie Sante)
- jajko
- garść rodzynek
- łyżeczka oleju kokosowego
Zmiksować na małych obrotach jajko z pokrojonym na małe kawałki bananem i olejem kokosowym, dodać płatki owsiane i rodzynki, wszystko bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać porcje ciasta i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec na złoty kolor.
Jaki olej kokosowy. Gdzie mozna go kupic?
Czy olej kokosowy mozna zastapic zwyklym kujawskim ?
w każdym zklepie ze zdrową żywnością.
przepraszam haha sklepie*
tak, tu chodzi o walory odżywcze
Czy otręby owsiane nadają się zamiast płatków owsianych? Moje dziecko płatków nie jada, ale otręby już tak 😉 . Wiem, ze wygląd będzie inny, ale czy efekt smakowy będzie taki sam?
niestety efekt smakowy będzie inny, ale możesz spróbować i zaryzykować 🙂
W carrefour jest bardzo dobry ok 14 PLN 400 ml
A płatki górskie czy błyskawiczne czy jeszcze inne? 😉
Użyłam płatków pełnoziarnistych 🙂
Ok, dziękuję 🙂 Będę robić 🙂