Wiadomo,że to wcale nie jest hot-dog, ale przez to, że posiada parówkę na ciepło, właśnie tak go nazwałam. Niskowęglowodanowy omlet z moimi ulubionymi przyprawami, czyli świeżą bazylią i oregano 🙂 Bardzo sycący, nada się świetnie zarówno na obiad, jak i na śniadanie. Parówkę sojową można zastąpić mięsną. Przepis na jedną porcję, smacznego! 🙂
Składniki:
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka 1,5-2%
- 1 parówka sojowa (u mnie firmy Polsoja)
- plaster żółtego sera
- sos pomidorowy (opcjonalnie ketchup)
- garść mixu sałat
- świeża bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia ( u mnie łyżeczka oleju kokosowego)
Do miski wbić jajko, dodać mleko, posiekaną bazylię, oregano, sól i pieprz, wszystko roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać jajko, przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu aż do ścięcia, potem za pomocą drewnianej łopatki przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. Omlet zdjąć z patelni, posmarować sosem pomidorowym.
Na niego nałożyć garść sałat.
Podgrzaną w mikrofali parówkę oraz ser, wszystko zawinąć i włożyć do mikrofali na około 30 sekund do lekkiego rozpuszczenia sera. Dałam trochę za dużo sałat i niestety mój ”hot-dog” nie zawinął się tak jak powinien 😉
Wygląda obłędnie! Pędzę do sklepu po składniki, a później do garów!
Z początku myślałam, że to placek ziemniaczany 😀 omlet też jest OK.
Wygląda pysznie :). Ciekawi mnie jak smakuję wege parówki. Można ich smak porównać do czegoś??
hmm na pewno nie smakują tak jak tradycyjne mięsne, są trochę bardziej gumiaste, neutralne w smaku, ale bardzo mi smakują! Pod warunkiem, że przygrzewam je w mikrofali/piekarniku, a nie gotuję w wodzie 🙂
jeżeli mówimy o zdrowym jedzeniu, to mikrofalówka niestety odpada. Myślę, że gdyby położyć parówkę na smażącego się omleta to się troszkę podgrzeje.
Mmmm… Aż poczułam się głodna! 😀
Muszę to sobie przygotować 😉
jeśli nie posiadam mikrofalówki, to na ile stopni i na jak długo ustawić piekarnik? 😉
Można je po prostu zagrzać w wodzie, jak zwykłe parówki.