Spaghetti z ricottą i pomidorami

Spaghetti z ricottą i pomidorami
Kolejna włoska, makaronowa nowość! Jeszcze niedawno ricotta była dla mnie nowością, nie używam jej często w swojej kuchni, między innymi przez dość wysoką zawartość tłuszczu, przez co również jej konsystencja mi nie odpowiadała. Spróbowałam przygotować ją na zupełnie inne sposoby (część przepisów z ricottą pojawiło się już na blogu) i jest naprawdę smaczna! Może nie podbiła mojego serca, ale chętnie sięgnę po ricottę kolejnym razem, by wykorzystać ją do kolejnych eksperymentów. Ten makaron jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, najlepiej makaron ugotować al dente i jeśli korzysta się z pszennego pełnoziarnistego, bądź oczyszczonego makaronu, dobrze jest też po ugotowaniu opłukać ją pod zimną wodą (w celu zmycia skrobi), dzięki tym czynnościom znacznie obniży się jego indeks glikemiczny. Podaję przepis na danie dla jednej osoby. Spróbujcie! 🙂

Składniki:

  • 70g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bezglutenowy)
  • 100g pomidorów krojonych z puszki
  • czubata łyżka sera ricotta
  • 5-8 czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, najlepiej świeże (bazylia, oregano, rozmaryn)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente czyli na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni dokładnie rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zaraz potem dorzucić pomidory i ricottę, doprawić solą, pieprzem i posiekanymi ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie można wkroić oliwki. Zredukować sos, gotując go na średnim ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, wrzucić ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i od razu podawać.

 

 

 

 

Feel Eat

3 myśli w temacie “Spaghetti z ricottą i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry