Zdrowy fast food, calzone po mojemu- KONKURS IGLOTEX

Zdrowy fast food, calzone po mojemu- KONKURS IGLOTEX

 

Jakiś  czas temu dostałam od firmy Iglotex informację o konkursie. Przyciągnęły mnie bardzo fajne nagrody, dlatego postanowiłam wziąć w nim udział.
Konkurs odbywa się na stronie:  https://www.facebook.com/Iglotex
i WY MOŻECIE RÓWNIEŻ WYGRAĆ NAGRODY W KONKURSIE DODATKOWYM, w którym zostaną wybrane osoby, które przy oddawaniu głosu na swój ulubiony przepis najfajniej zargumentują swój wybór.

Na samym początku dostałam przesyłkę niespodziankę, która zawierała list z opisem konkursu, koszulkę, pen drive, drewnianą łopatkę i długopis. W kolejnej przesyłce było pięć paczek warzyw firmy Igotex. Początkowo miałam w planach stworzenie zupełnie innej potrawy, jednak zdecydowałam się na pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z mięsem mielonym i orientalnymi warzywami.
Warzywa są niskokaloryczne, bogate w witaminy oraz mikro i makroelementy, są przyjacielem osób na diecie i zdrowo się odżywiających, dlatego chciałam ugotować coś lekkiego,  zdrowego, ale przy tym sycącego. Zrezygnowałam z białej, oczyszczonej, pszennej mąki na rzecz pełnoziarnistej mąki orkiszowej, wybrałam chudsze mięso wieprzowe z szynki (można też wykorzystać mięso mielone z indyka), a sos do moich domowych calzone zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego, a nie majonezu.
Wykonanie całego dania nie jest trudne, trochę czasochłonne, ale poradzi sobie z tym nawet początkujący. Z podanych składników powinno wyjść około 8 pierogów. Pierogi smakują bardzo dobrze nawet bez dodatku żadnego sosu.

 

 

Składniki:
Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 1 całe jajko i jedno osobno białko i żółtko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz:

  • 1 paczka warzyw orientalnych Iglotex
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście kiełków do smażenia
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • łyżka sosu sojowego, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki czosnku granulowanego, troszkę gorczycy i czarnego pieprzu

Sos:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie można dodać pół łyżeczki musztardy Dijon

 

Przygotowanie pieczonych pierogów należy zacząć od zrobienia zaczynu. Zmieszać drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie należy rozgrzać na patelni tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i kiełki, podsmażyć, dorzucić do tego mięso mielone i dokładnie usmażyć co jakiś czas mieszając. Na końcu wrzucić warzywa i przyprawy, smażyć do rozmrożenia się warzyw (około 8minut), przykryć pokrywką i trzymać tak jeszcze około 10-15 minut aż warzywa zmiękną.

Po tym czasie zdjąć nasz już gotowy farsz z ognia, odstawić do wystudzenia. Zabrać się za przygotowywanie ciasta: mąkę, jajko i żółtko (drugie białko zostawić), resztę mleka, oliwę, sól wymieszać, dolać do tego wyrośnięty już zaczyn i wyrabiać do tego momentu, aż ciasto będzie bez problemu odklejać się od dłoni (około 7minut), w razie potrzeby, gdy ciasto będzie za gęste, dolać ciepłej wody. Ciasto pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos, mieszając jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Stolnice lub blat podsypać lekko mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1cm, wycinać dość spore koła, najlepiej od jakiejś miski i nakładać do środka farsz, tak jak jest to pokazane na jednym ze zdjęć, na końcu zaklejać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do nagrzanego do 200stopni piekarnika posmarować pierogi białkiem, które pozostało po drugim jajku. Piec około 25minut aż do zrumienienia. Najlepiej smakują ciepłe. Są również idealne do zabrania ze sobą na wynos. Smacznego 🙂

 

 

 

 

Zostało mi trochę ciasta drożdżowego, z którego powstały drożdżowe literki 🙂

 

Feel Eat

9 myśli w temacie “Zdrowy fast food, calzone po mojemu- KONKURS IGLOTEX

  1. świetny pomysł na wykorzystanie mieszanek. piękne pierożki 🙂
    zazdroszczę Ci tej przesyłki – tyle dobroci!

  2. Wyszły przepyszne tylko trochę mało słone, następnym razem dodam więcej soli 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry