Ciasto czekoladowe bez cukru (z dodatkiem mąki ryżowej)

Ciasto czekoladowe bez cukru (z dodatkiem mąki ryżowej)

Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc jeśli jesteście łasuchami, dodajcie więcej suszonych daktyli. Zależało mi na upieczeniu zdrowego ciasta na święta, z małą ilością glutenu i niewielkim dodatkiem cukru. Założenie zostało w pełni zrealizowane,  jestem naprawdę usatysfakcjonowana! Ciasto czekoladowe bez cukru wyszło po prostu pyszne, koniecznie wypróbujcie! 

Wartość kaloryczna całego ciasta: 1594kcal
Białko: 49,6g
Tłuszcze: 19,5g
Węglowodany: 308g
 
Wartość kaloryczna jednego kawałka (1/10 ciasta): 160kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 1,95g
Węglowodany: 30,1g

Przepis na ciasto czekoladowe bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej lub typ 720 – wtedy ciasto będzie mniej zbite
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 70g daktyli suszonych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki malin lub jagód lub mix tych owocków 🙂

Zmieszać ze sobą suche składniki, czyli dwa rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia. Z suszonych daktyli wyciągnąć pestki i pokroić na drobniejsze kawałki, potem zalać mlekiem i pozostawić na 30-60minut. Po tym czasie wlać mleko z daktylami do blendera, wkroić 2 banany i wszystko zmiksować na gładką masę. Do masy tej dodać jajka i całość ubić mikserem. Po mieszanki suchych składników dodać lejącą masę, zmiksować i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce, piec 40-45 minut w 180 stopniach. Najlepiej do pieczenia użyć keksówki. 

 

 

Jeśli dobrnęliście już do końca, koniecznie sprawdźcie jeszcze przepisy na inne, zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych ciast i innych deserów:

Feel Eat

17 myśli w temacie “Ciasto czekoladowe bez cukru (z dodatkiem mąki ryżowej)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry