Ciasto dyniowe: wykorzystaj sezon na dynię!

Ciasto dyniowe: wykorzystaj sezon na dynię!

Już wiele razy przygotowywałam ciasto dyniowe – a to z pulpy wykonanej z pieczonej dyni (najczęściej hokkaido), a to z tartej dyni. Tym razem zdecydowałam się właśnie zetrzeć ja na małych oczkach, wtedy ciasto wychodzi bardziej puszyste, mniej “zakalcowate” i zbite. Sami spróbujcie!

Składniki:

  • 5 jajek L
  • 1,5 szklanki mąki (może być orkiszowa lub zwykła pszenna)
  • 3 szklanki startej dyni
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • Cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Jajka dokładnie ubić z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym. Dynię zetrzeć na małych lub średnich oczkach.
  2. Starta dynię dokładnie wymieszać z cynamonem.
  3. Do jajek delikatnie i stopniowo wmieszać makę, najlepiej za pomocą drewnianej łopatki.
  4. Następnie również delikatnie i stopniowo należy wmieszać starta dynię – nie używać miksera.
  5. Na samym końcu dodać olej, bez przerwy mieszając.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 50 minut lub do suchego patyczka.

Porady:

  • Oczywiście może dodać więcej cynamonu! 🙂
  • Najlepiej do przygotowania tego ciasta sprawdzą się dynie: piżmowa, hokkaido oraz dynia kabocha.

Smacznego!

Przepis na dietetyczne ciasto dyniowe, dla odmiany z pieczonej dyni znajdziecie tutaj: ZDROWSZE CIASTO DYNIOWE

Jeśli macie w domu jeszcze więcej zalegającej dyni, zobaczcie też podobne przepisy z jej użyciem:

Ciasto dyniowe z piekarnika. Zdrowe ciasto dyniowe - pokrojone na kawałki.

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top