Dzisiaj mam dla Was pyszny sorbet! Mam maszynkę do lodów, ale niestety brakuje mi miejsca w zamrażarce i nie mogę z niej korzystać. Musiałam co około pół godziny mieszać lody, żeby nie wytrąciły się kryształki wody, co było trochę uciążliwe, jeśli nie macie czasu żeby co trochę zaglądać do sorbetu to lepiej z niego zrezygnować, bo efekt nie będzie satysfakcjonujący!
Niestety zapomniałam zrobić zdjęcia samego sorbetu i mam tylko fotkę posiłku, w którym ten sorbet jadłam. (z serkiem białym i pieczonym domowym musli i owocami)
Niestety zapomniałam zrobić zdjęcia samego sorbetu i mam tylko fotkę posiłku, w którym ten sorbet jadłam. (z serkiem białym i pieczonym domowym musli i owocami)
Składniki:
- 500 g truskawek, najlepiej dojrzałych i słodkich
- łyżka cukru trzcinowego/ fruktozy (jeśli owoce są wystarczająco słodkie to pominąć)
- łyżka wódki
Truskawki miksujemy z cukrem na gładką masę, przelewamy ją do opakowania , najlepiej wysokiego z przykryciem (np po serze białym do sernika) i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy lub miksujemy masę co około 30 minut, ja robiłam to 4 razy zanim sorbet się zamroził. Gotowe!
muszę koniecznie zrobić 😀 uwielbiam wszystko co truskawkowe
pysznie 🙂 uwielbiam takie desery 🙂
Robiłam taki sorbet tylko, że dodawałam do niego też banana 🙂
nie ma to jak pyszny orzeźwiający sorbet owocowy, najlepsze z truskawek 😉
zrobiłam właśnie sorbet cytrynowo grejfrutowy;)