Uncategorized

Omlet biszkoptowy z owocami bez dodatku cukru

Rate this post
 Zauważyłam dziwną zależność ! Mam kiepski humor -> planuję sobie coś ugotować -> siedzę w kuchni pół dnia-> dzień wydaje się lepszy 😉 Dzisiaj właśnie tak było i chociaż zaplanowałam sobie cały dzień, to połowy spraw nie zdołałam zrobić przez siedzenie nad dietetyczną zapiekanką makaronową, drożdżowymi paluszkami z serem i ziołami prowansalskimi i sałatkami warstwowymi, jedną z tuńczykiem, a drugą z gyrosem. 


Już 3 dni z rzędu jem to samo śniadanie i nadal nie mam dość. Borówek i malin mam pod dostatkiem, bo rosną u mnie w ogródku,a dzięki bananom omlet jest jeszcze słodszy. Często pytacie, czy białko w proszku można pominąć lub czymś zastąpić, ale niestety nie ma takiej opcji. Z podanych składników wychodzą dwa średnie omlety lub jeden duży. Niestety ciężko mi jest podać wartość kaloryczną, bo wyrzuciłam opakowanie po białku,do tego dużo zależy od użytych owoców.

 Składniki:

  • 2 jajka małe lub średnie
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża miarka białka karmelowo-mlecznego
  • pół łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 banana
  • pół szklanki malin
  • 1/4 szklanki borówek amerykańskich
  • 1/2 brzoskwini
  • śliwka
  • pół łyżki/łyżka oliwy

 Oddzielić białko od żółtka z jednego jajka, drugie wbić całe do żółtka.

Do miski z jednym całym jajkiem i białkiem dodać proszek do pieczenia, białko w proszku i mąkę. Ubić mikserem, masa powinna być dość gęsta.

W drugiej misce ubić białko jajka na sztywno, można dodać szczyptę soli, żeby poszło szybciej. Potem delikatnie połączyć łyżką białko z wcześniej ubitą masą.

Na patelni teflonowej lekko rozsmarować oliwę lub inny tłuszcz, porządnie nagrzać patelnię i wyłożyć ciasto, przykryć pokrywką i trzymać na walnym ogniu. Po około 2 minutach aż omlet zbrązowieje delikatnie przerzucić go na drugą stronę drewnianą łyżką. W zależności od wielkości patelni powinny powstać dwa lub jeden omlet.

 Przygotować owoce. Omlet wyłożyć na talerz, nałożyć na niego jogurt naturalny, ponieważ jest dość suchy w środku. Na koniec udekorować dowolnymi owocami i szamać 🙂

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.