Ciasteczka otrębowe bez mąki i tłuszczu z żurawiną

Ciasteczka otrębowe bez mąki i tłuszczu z żurawiną
Niestety szybko znikają, dobra opcja do zabrania na wynos razem z jogurtem naturalnym. Na komputerze nazwałam je ”ciasteczka dwójki” bo większość składników odmierzamy po 2 łyżki 🙂 Z podanych miar wychodzi 6 ciastek.

Potrzebujemy :

  •  1 białko jaja
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki żurawiny
  • łyżeczka fruktozy/ cukru trzcinowego

Żurawinę kroimy na drobne kawałeczki.

Białko ubijamy tak ,żeby nie było do końca sztywne.

Wrzucamy do niego wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Czekamy chwilę ,żeby płatki i otręby napęczniały.

Ciasto nakładamy łyżką na papier do pieczenia. Spłaszczamy żeby przypominały ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Wartość kaloryczna wszystkich ciastek : 229 kcal
Białko : 11,5 g
Tłuszcze : 3 g
Węglowodany : 52 g

Wartość kaloryczna 1 ciasteczka :  38 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 0,5 g
Węglowodany : 8,7 g

Feel Eat

6 myśli w temacie “Ciasteczka otrębowe bez mąki i tłuszczu z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry