Przepis, który dzisiaj pokazuję podrzuciła mi moja koleżanka z dietetyki, czyli mojego poprzedniego kierunku,o ile można to tak napisać, bo bardzo szybko z niego zrezygnowałam, o czym pewnie już parę razy wspominałam. Pierwszy raz robiłam je sama, kolejny raz robiła je ona, jak byłam u niej na śniadaniu, podobno smakują jak banany w cieście, ale nie wiem, bo nigdy takich nie jadłam :)Te placki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ważne jest, by banan był dojrzały, wtedy łatwo go rozdrobnić widelcem i jest dużo słodszy, przez co nie trzeba dodawać cukru. Placki mają naprawdę mocno bananowy smak! Na śniadanie idealne. Z podanych składników wychodzi 7 sporych placków. Jeśli macie gorszej jakości patelnię teflonową, dodajcie do ich smażenia trochę tłuszczu, ja to pominęłam.
Dietetyczne placki bananowe
Składniki:
- banan (dość duży)
- jajko klasy M/L
- dwie płaskie łyżki pełnoziarnistej mąki
Banana rozdrobnić dokładnie widelcem. Dodać mąkę i jajko.
Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Odstawić, w tym czasie dokładnie nagrzać patelnię teflonową, łyżką nakładać placki i przykryć pokrywką, smażyć z jednej strony, potem odwrócić placki drewnianą łyżką i dosmażyć z drugiej. Można je podawać z serkiem waniliowym i sezonowymi owosami.
Wartość kaloryczna jednego placka: 38 kcal
Białko: 1,6 g
Tłuszcze: 0,8 g
Węglowodany: 6,4 g
Słyszałam, że takie placki można nawet bez mąki zrobić, wystarczy tylko jedno jajko i jeden banan, muszę wypróbować! 😉 Fajny pomysł na szybkie śniadanko!
na początku takie właśnie miały być (dlatego za zdjęciu nie wydać mąki) , ale u mnie masa była za rzadka i nic by z tego nie wyszło 🙂
To dzisiaj placki rządzą 😀
Placuszki wyglądają pysznie 🙂
Bananowe- moje ulubione <3
Dużo wychodzi takich placuszków ?
wygladaja super, absolutnie koniecznie do wyprobowania ! trzeba sie tylko zaopatrzyc w bananki 😉
Na Twoim profilu na vitalii (w starych wpisach) zauważyłam, że zazwyczaj do owoców jadłaś dużo orzechów. Mogłabyś zdradzić, w jakim celu?
Pozdrawiam 😉
proste, bananowe <3 i pyszne 😉
Ja się przyznam, że też już kiedyś próbowałam je. Na początku właśnie tylko jajko i banan, ale mi po prostu nie wyszły, więc dodałam mąkę. Ale jakoś nie smakowały mi. Nie wiem co robię źle, ale przypalaja mi się i patelnia się czarna. Nie nadają się do jedzenia, a i nie chcą się przekręcić, niczym nie przypominają placków.
tak jak napisałam w opisie ,wyszłomi 7 sporych placków :))
trzeba! U mnie banany któlują, bo dzięki nim nie muszę dosładzać wielu śniadań 🙂
niektóre owoce mają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, bez dodatku tłuszczu w posiłku te witaminy się nie wchłoną, dlatego tak robię 🙂
racja, że nie wyglądają jakoś bosko, ale w smaku mi odpowiadają ,no może toche były za słodkie, a jaką mąkę dodawałaś? Pszenna zwykłą czy pełnoziarnistą? Ja muszę jeszcze spróbować takie zrobić z poppingiem i mąką )
Twoje to zawsze niesamowicie wyglądają!!! 😀
sa fantastyczne. Mi wyszło troche mniej niz mowilas, bo 8 malutkich, ale to nic, mi wystarczyło w zupełności. W kazdym razie to najprostsze placki jakie kiedykolwiek robiłam, tak dobrze sie smazyły, ze mogłam je ręką zdejmować. Plus sa pyszne w jakis niemozliwie uroczy sposob xdd
Całkiem całkiem 😉 ja do moich dodałam do środka trochę poppingu oprócz mąki. A podałam z dukanową nutellą i odrobiną płatków migdałowych 🙂
2 jajka + banan
New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Lose 15 Pounds in Only 21 Days!