
Syrop z agawy dostałam już parę miesięcy temu od Naturalnej Spiżarni, ale jakoś mało z niego korzystałam, teraz robię tak, że nie dodaję w ogóle cukru do śniadań na słodko, a polewam je niewielką ilością tego syropu.
Składniki:
- 80 g twarogu (chudego lub półtłustego)
- jedno jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- duża łyżka mąki gryczanej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki mleka 1,5 lub 2 %
- syrop z agawy do polania placków
- truskawki
Białko oddzielić od żółtka, białko ubić z niewielkim dodatkiem soli na sztywną pianę (gdy odwrócicie naczynie, w którym jest białko nie powinno ono spływać). W drugim naczyniu ubić żółtko z mlekiem, wanilią, sodą, mąką oraz twarogiem. Wszystko delikatnie połączyć dodając ubite białko do masy twarogowej. Rozgrzać patelnię beztłuszczową, jeśli nie macie użyjcie niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego. Łyżką nakładać porcje ciasta, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, po jakimś czasie odwrócić na drugą stronę przy użyciu drewnianej łopatki, już nie należy ich przykrywać. Truskawki jeśli są świeże pokroić, jeśli nie, to podgrzać zamrożone w garnku lub mikrofalówce. Placki układać na talerzu, polać syropem klonowym, obok położyć truskawki ( lepiej nie na placki, bo nasiąkną wodą z truskawek i nie będą już takie chrupkie ), pałaszować 🙂
Wartość odżywcza przy założeniu, że użyliśmy 100g truskawek i 10 g syropu z agawy i zjedliśmy wszystkie (8) placki : 312 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 7,7 g
Węglowodany: 33 g
Wyglądają smacznie, zapisuję przepis ! 🙂
Ciekawe czy moim dzieciom by smakowały, trzeba spróbować:)
Przepięknie podane ! 🙂
bardzo lubię twarogowe placuszki, są rzeczywiście lekkie i rozpływają się w ustach:)
Czy można zastąpić mąkę gryczaną inną? Jaką?
można, każdą pełnoziarnistą 🙂
Nie wiem, jaką masz patelnię albo jak wyczarowujesz swoje placki, ale niestety nie wyszło mi ani smażenie tych (próby na 3 różnych patelniach), ani pieczenie tych z cukinii 🙁 A tak się nastawiłam, ze zjem coś tak pysznie wyglądającego…
używam patelni z tefala, z tym, że nigdy w zyciu nie pozwalam innym domownikom piec na niej z użyciem tłuszczu, masz taką patelnię? 🙂
Moze cos źle robisz, mi zawsze wychodzi 🙂