Po otrzymaniu paczki od firmy Polsoja, która ma w swojej ofercie wege produkty, to był pierwszy przepis jaki wykonałam zawierający wędlinę sojową. Nie jadłam jej wcześniej, dlatego postawiłam na najbezpieczniejszy wybór i użyłam tej o smaku drobiowym. Nie zawiodłam się 🙂 Placki wyszły bardzo delikatnie i syte. Serek wiejski rozdrobniłam, by nie wyczuwać ”grudek” podczas jedzenia placków. Zazwyczaj na śniadanie przygotowywałam placki na słodko z owocami, a to taka miła odmiana 🙂
Z podanych składników wyszło mi 7 sporych placków. Warto nie rezygnować z sosu jogurtowego.
Z podanych składników wyszło mi 7 sporych placków. Warto nie rezygnować z sosu jogurtowego.
Składniki:
- 1 serek wiejski ( u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu )
- 1 duże jajko
- 1/4 dużej czerwonej papryki
- mała czerwona cebula
- 3 plasterki wędliny sojowej (u mnie o smaku drobiowym firmy Polsoja)
- łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
- łyżeczka tłuszczu do smażenia ( u mnie olej kokosowy)
- dressing : jogurt naturalny, musztarda Dijon, ząbek czosnku, szczypiorek, bazylia, sól, pieprz
Paprykę i obraną cebulę drobno posiekać, poddusić na suchej patelni teflonowej, wystudzić. Serek wiejski odcedzić z nadmiaru śmietanki, można przetrzeć przez sito, dodać do ostudzonych warzyw, wbić jajko, dodać pokrojoną w plasterki wędlinę oraz mąkę. Nagrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przy smażeniu pierwszej strony przykryć pokrywką, po odwróceniu już nie przykrywać. Polać sosem : zmieszać jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnek, posiekaną bazylią i szczypiorkiem, solą oraz pieprzem.
Świetny przepis :). Uwielbiam tego typu placuszki, więc na pewno go wykorzystam :).
Super przepis i świetna alternatywa dla kanapek 🙂
Super przepis na obiad. Z pewnością zrobię, mam salami sojowe Polsoi, więc trochę pozmieniam, ale myślę, że wyjdzie pysznie 🙂
Boskie!
Rozwaliły mi się troche i wyszla jajecznica ale i tak bylo pyszne! 🙂 uwielbiam Twoje przepisy, nawet te,ktore mi nie wychodza! 🙂
ojej, nie mam pojęcia, dlaczego tak się stało 🙂
Boże, jakie smakowite! 🙂 Podoba mi się, że bez mięsa 🙂
To tak jak moje, przy przewracaniu ciapa powstała. Potem resztę masy zrobiłam w piekarniku, ale to jednak nie to samo co z patelni 🙂 Tosty z opiekacza też mi nie wyszły 🙁
może to zależy od serka wiejskiego (niektóre są gęstsze) i od wielkości jajka, przykro mi, mi wszystko wyszło prawidłowo, nie wstawiłabym przepisu, który nie wyszedł 🙁