- przez Feel Eat
Niestety szybko znikają, dobra opcja do zabrania na wynos razem z jogurtem naturalnym. Na komputerze nazwałam je ”ciasteczka dwójki” bo większość składników odmierzamy po 2 łyżki 🙂 Z podanych miar wychodzi 6 ciastek.
Potrzebujemy :
- 1 białko jaja
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki żurawiny
- łyżeczka fruktozy/ cukru trzcinowego
Żurawinę kroimy na drobne kawałeczki.
Białko ubijamy tak ,żeby nie było do końca sztywne.
Wrzucamy do niego wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Czekamy chwilę ,żeby płatki i otręby napęczniały.
Ciasto nakładamy łyżką na papier do pieczenia. Spłaszczamy żeby przypominały ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Wartość kaloryczna wszystkich ciastek : 229 kcal
Białko : 11,5 g
Tłuszcze : 3 g
Węglowodany : 52 g
Wartość kaloryczna 1 ciasteczka : 38 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 0,5 g
Węglowodany : 8,7 g
wow te ciasteczka są obłędne !! 🙂
a można uzyć zwykłego cukru czy to jakaś różnica jednak? :))
można 🙂
Super pomysł. Wypróbuję jutro 🙂
dodałam po 1 łyzce sezamu i siemienia lnianego, a zamiast cukru dalam slodzik-wyszlo pycha 😉
tak naprawdę można wrzucić co się chce i wyjdzie pycha! Cieszę się,że smakowało 🙂