Uncategorized

Kruche ciasteczka z dżemem śliwkowym

Rate this post
Ojjj te ciasteczka na pewno nie należą do dietetycznych! Upiekłam je dla rodziny, użyłam dżemu domowego, sama robiłam go zeszłej jesieni. Muszę się przyznać, że nie zjadłam ani jednego, ale zniknęły bardzo szybko i tylko mój tata, który jest raczej skąpy w komplementowaniu, powiedział, że to mistrzostwo świata! Z doświadczenia wiem, że to, czy ciasto wystarczająco się zwiąże zależy od rodzaju użytej mąki, dlatego bez obaw, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajcie więcej mąki!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g miękkiej margaryny
  • jajko
  • 3 czubate łyżki śmietany
  • czubata łyżka proszku do pieczenia
  • dżem śliwkowy (najlepiej domowej roboty!)

Zagniatamy ciasto z podanych składników, wałkujemy podsypując mąką na grubość 1 centymetra. Potrzebujemy dwóch foremek- jednej, większej, okrągłej lub w postaci słoneczka, czy dużej gwiazdy, drugiej- mniejszej, najlepiej serduszka. Wycinamy z ciasta jedynie kształty z dużych foremek, w co drugiej wycinamy serduszko. Na ciasto wycięte z dużej foremki nakładamy dżem śliwkowy, a na to część z wyciętym sercem. Pozostałości w postaci wyciętych serduszek nie marnujcie, a upieczcie mniejsze ciasteczka. Przed wsadzeniem do piekarnika można posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka należy ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 25 minut ( są dość grube, najlepiej je obserwować). Po upieczeniu są jeszcze miękkie, ale potem stwardnieją. Życzę smacznego! 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *