Pomidory są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Zawierają witaminy z grupy C, E, K i B, kwas foliowy, karoten i biotynę.Bogate są w potas, fosfor, sód, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan. Zawierają wiele likopenu, czyli przeciwutleniacza. Do tego są bardzo niskokaloryczne! Przyjęło się, że są warzywami, a tak naprawdę to owoce. Wiele osób nie może się przekonać do ich smaku i zniechęcają się na sam ich widok. Szkoda, bo mają naprawdę dużo walorów zdrowotnych! 🙂
Takie pieczone pomidory kojarzą mi się z każdym wyjadem wakacyjnym, bo to standard, gdy w hotelu jest śniadaniowy szwedzki stół, pewnie przez szybkość i prostotę wykonania. Spróbujcie!
Takie pieczone pomidory kojarzą mi się z każdym wyjadem wakacyjnym, bo to standard, gdy w hotelu jest śniadaniowy szwedzki stół, pewnie przez szybkość i prostotę wykonania. Spróbujcie!
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 10 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- suszona cebula
- świeże zioła : bazylia i oregano
- sól, pieprz do smaku
Pomidory rozkroić na pół, włożyć do naczynia do zapiekania. Oliwki pokroić jak na zdjęciu i położyć na pomidorach.
Czosnek rozmiażdżyć i posmarować nim przekrojone pomidory.
Następnie posypać je posiekaną świeżą bazylią i oregano i innymi przyprawami, np suszoną cebulą.
Posolić i popieprzyć do smaku. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, włożyć naczynie i zapiekać bez przykrycia przez około 25 minut, a najlepiej kontrolować sytuację 🙂 Podawać na przykład jako dodatek do mięsa.
Połączenie pomidorów, czosnku, bazylii i oliwek jest jednym z moich ulubionych: )
Mam pytanie trochę z innej beczki : Jak obcina listki bazylii tak ,aby nadal rosły nowe?
Proste i pyszne, czuję to przez ekran monitora! 😛
Pomidory, czosnek, oliwki i włoskie zioła – całość musi być pyszna, nie ma innej możliwości!