DIETETYCZNY FAST FOOD,  KOLACJA,  OBIAD

Zdrowe burgery amarantusowe z pieczarkami

Rate this post
Już daaawno temu dostałam od Ekoproduktu przesyłkę z produktami, między innymi znajdowało się w niej opakowanie ziaren amarantusa firmy Amarello. Nie mogłam się zebrać, żeby cokolwiek z niego przygotować, aż wpadłam na pomysł kotletów. Są naprawdę smaczne i sycące, amarantus wcale nie dominuje w smaku. Można je zabrać nawet na obiad na wynos. Z podanych składników powinno wyjść około 8 płaskich kotletów, opcjonalnie można je oczywiście upiec w piekarniku 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 3 łyżki ugotowanych ziaren amarantusa
  • 2 duże pieczarki
  • jeden ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • jajko
  • sól, pieprz, opcjonalnie przyprawy, np słodka papryka, zioła prowansalskie/ koperek

Ziarna amarantusa ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki obrać , pokroić dość drobno i poddusić na beztłuszczowej patelni. Gdy amarantus i pieczarki wystygną pomieszać je z mięsem mielonym, dodać bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki oraz przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać dłonią. Formować mokrymi dłońmi kotlety i smażyć z obu stron na beztłuszczowej patelni na złocisty kolor. Kotlety nie mogą być zbyt grube, bo wtedy się przypalą. Smacznego!

 

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *