KOLACJA,  OBIAD,  Uncategorized

Lekka surówka obiadowa z czerwonej kapusty i marchwi

Rate this post
Kolejna szybka i smaczna obiadowa surówka. Dodatek warzywny do obiadu jest bardzo ważny, oczywiście taka surówka sama w sobie może stanowić lekką przekąskę :)Rodzina warzyw kapustnych jest znana z dużej zawartości związków chemicznych o działaniu przeciwnowotworowym.
Są to związki chemiczne, o których większość z nas nie ma pojęcia – związki fitochemiczne typu polifenole i glukozynolany, które rozpadają się na izotiocyjaniany i indole, wśród których najcenniejszym jest sulforafan. Stąd kapusta i jej właściwości antynowotworowe jest wymieniana praktycznie przy każdym schorzeniu tego typu – rak piersi, rak pęcherza, rak krtani, rak sutka, jelita grubego, płuc i rak wątroby.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Kapustę pokroić w cieniutkie paski ostrym nożem i wrzucić do miski, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dorzucić do kapusty. Cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z resztą warzyw.   Dodać ocet, oliwę, sól i cukier, wymieszać i odstawić do przegryzienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *